Wat maakt een goede / gezonde relatie?
Een relatie is nooit perfect en zal ook nooit perfect worden. Wel kan je samen met je partner werken aan een goede of gezonde relatie. Het is belangrijk dat jullie dit samen doen. Hieronder vind je de gewoontes die mensen hebben in een hele goede relatie.
1. Jullie geven elkaar de ruimte om alleen-tijd te nemen
Een pauze van elkaar nemen is belangrijk. Soms heb je even genoeg gehad van de ander en daar hoef je je niet voor te verantwoorden. Mensen in een ’toxic’ relatie hebben het idee dat ze zoveel mogelijk tijd samen moeten spenderen, maar dat is juist niet zo.
Stellen met een gezonde relatie doen het juist andersom. Om de relatie gezond en stabiel te maken én te houden, moet je elkaar laten opladen en dingen buiten de relatie te laten doen. Dit zal uiteindelijk helpen om met nieuwe energie terug te keren naar je partner. Je leven draait niet alleen maar op een relatie. Het is belangrijk om elkaar de tijd en ruimte alleen te gunnen.
2. Jullie weten hoe jullie elkaars grenzen moeten aangeven
Iedereen heeft eigen grenzen en waarden. Ook in een relatie. Als je een nieuwe relatie in gaat, is de vraag of je huidige partner jouw grenzen en waarden waardeert.
Je eigen grenzen en waarden zijn geen dingen om over te onderhandelen. Het betekent niet dat als je een relatie in stapt je jouw kernwaarden moet opgeven voor de ander. Je partner heeft geen andere keuze dan het respecteren van jouw grenzen. Als je een persoon date die tegen jouw grenzen, waarden of toekomstvisies ingaat dan verlies je niet alleen jezelf in het proces, maar kun je in de toekomst ook nooit voor jezelf opkomen.
3. Jullie vertrouwen elkaar
Elkaar vertrouwen is een super belangrijk punt in de relatie. Het vertellen dat jullie elkaar vertrouwen is vaak niet genoeg. Je moet het laten zien door acties. In een gezonde relatie vertellen ze niet alleen dat ze niet over elkaar twijfelen, maar laten het ook zien. Dat doen ze door niet overdreven jaloers of beschermend te zijn.
Een klein akkefietje kan al lijden tot een “Ga je vreemd?” ruzie. Denk aan elkaars telefoon checken en dan zien dat de ander Instagram-berichten van andere mensen leuk vindt. Daar kan je niet boos om worden als je elkaar de volle 100% vertrouwt. Acties spreken luider, dus let meer op wat ze doen, niet op wat ze je vertellen.
4. De communicatie is goed
Communiceren staat in een relatie misschien wel op plek één. Als je niet goed met elkaar communiceert, kan het zijn dat je relatie snel stuk loopt. Het is belangrijk om je behoefte te communiceren met de ander. Als jij niet kan slapen zonder een kus of een berichtje, dan moet je dat aangeven. Wees in een relatie niet bang om je gevoelens en behoeften te uiten.
Mensen in een gezonde relatie zijn niet bang om hun gevoelens aan hun partners te uiten. Ze weten ook hoe ze met elkaar moeten communiceren zonder hun partner te beledigen.
5. Jullie geven elkaar complimenten
Het is belangrijk in een relatie om elkaar af en toe een complimentje te geven. Bewondering voor elkaar speelt een grote rol bij het gezond houden van een relatie. Een klein gebaar kan al de hele sfeer tussen jullie veranderen. Het is als een kleine geruststelling op zich. Dit lijkt iets onbelangrijks, maar na verloop van tijd zal je het verschil merken in de dynamiek van je relatie. Het respect zou toenemen en de band zou sterker worden. Dit kan één van de makkelijke gewoontes zijn om in een goede relatie terecht te komen.
Misschien hebben jullie deze gewoontes nu onder de knie, maar kan er in de slaapkamer ook nog wel wat veranderen. Zo vaak moet je het per jaar doen voor een goede relatie.