1. Bedorven voedsel weggooien
Je loopt in de supermarkt en gooit iets in het mandje wat niet helemaal de bedoeling was. Weinig mensen denken na over wat voor invloed dit heeft op ons totale budget. Al deze extra boodschappen maken de kans groter dat er wat in de prullenbak belandt. Je kan dit voorkomen door elke week na te denken over wat de maaltijden worden per dag. Probeer recepten te zoeken die dezelfde ingrediënten gebruiken.
2. Een saldo dragen
Wanneer je iets met de creditcard koopt, kost het gelijk meer als je een saldo hebt van maand tot maand dankzij rentekosten. Dit kan je voorkomen door de schulden af te betalen via een 0% saldo-overdrachtskaart.
3. Vergeten elektronica los te koppelen
Als elektronica uit staat en wel in het stopcontact zit, trekt dit alsnog energie. Dit is dus goed voor tien procent van je energierekening. Probeer de volgende keer je oplader uit het stopcontact te halen en het keukenapparatuur wanneer het niet gebruikt wordt.
Lees ook hoeveel het kost als jij je iPhone-oplader niet uit het stopcontact trekt.
4. Bankkosten betalen
De gemiddelde kosten voor een betaalrekening bedragen gemiddeld veertien euro. Er zijn gelukkig ook genoeg kosteloze opties om een betaalrekening te starten.
5. Spaarrentes over het hoofd zien
Als je spaargeld op een traditionele spaarrekening hebt staan, dan verspil geld. Met het verplaatsen van het geld naar een online spaarrekening kan je 0.61 procent besparen.
6. Prijsstijging van verzekering negeren
Het vergelijken van concurrenten en dus prijzen, scheelt een hele hoop geld. Negeer de prijsstijgingen niet van je eigen verzekering. Zij gaan ervan uit dat je er maar in mee gaat en bij ze blijft, maar blijf vergelijken.
7. Ongewenste abonnementen
Abonnementen zijn handig dat klopt, maar vaak wordt de autopay-functie over het hoofd gezien. Zo blijf je, zonder dat je het door hebt, door betalen bij een abonnement. Probeer deze abonnementen die je niet meer nodig hebt, te annuleren. Dit scheelt weer onnodige uitgaven.
8. Geen couponcode gebruiken
Er zijn vrijwel altijd couponcodes te vinden voor de winkel waar jij iets bestelt. De zoektocht kan lang duren, maar geef niet op. Te snel opgeven kan betekenen dat je spaargeld misloopt. Er bestaan ook apps die helpen zoeken naar een couponcode. Zo wordt het steeds gemakkelijker.
9. Verkeerde creditcard gebruiken
Niet alle creditcards zijn gelijk. Het vinden naar de creditcard die het beste past bij jouw uitgaven, kan geld opleveren. Het vereist onderzoek om de creditcard te vinden die het meeste geld teruggeeft.
10. Creditcard beloningen niet gebruiken
Creditcardbeloningen gebruiken lijkt vanzelfsprekend. Toch maakt 31 procent hier geen gebruik van. Zonde!
11. Alleen biologisch kopen
Het lijkt allemaal zo gezond om alleen producten te kopen die biologisch zijn, maar het kan ook anders. Het is bewezen dat vijftien fruitsoorten beter voor je zijn als deze niet biologisch gekweekt zijn, de zogenaamde Clean Fifteen. Hier vallen onder meer de avocado’s, meloenen en ananas onder.
12. Niet gebruik maken van zelfscankassa’s
Het gebruik maken van zelfscankassa’s heeft meer effect op je uitgavepatroon dan je denkt. Het vermindert namelijk het kopen van impulsaankopen. Wanneer je zelf de producten moet scannen, ben je niet bezig met de producten die om je heen staan of bij de kassa liggen.
13. Voldoende calorieën consumeren
Het klinkt misschien gek, maar het voldoende eten van calorieën – verdeeld over de dag – kan zorgen voor een ander inkoopgedrag. Wanneer je met een lege maag boodschappen doet, is de kans groter dat je dingen gaat kopen die je helemaal niet nodig hebt. Zorg er voor dat je altijd boodschappen doet op een volle maag.
14. Kredietscore negeren
Het negeren van je kredietscore maakt het niet alleen lastiger om een huis te bezitten of een appartement te huren, het kost ook geld. Uit onderzoek van The Urban Institute is gebleken dat leners met een kredietscore 400 euro meer besteden aan rente voor een noodlening.
15. Kleinere rekeningen hebben
Mensen zijn minder snel geneigd om iets te kopen wanneer zij dit moeten betalen met een briefje van 20 of 50 euro in plaats van met een één of twee euromunt. Dit komt doordat mensen geloven dat het briefgeld lastiger te vinden zijn. De volgende keer dat je geld uit de bank haalt, kies dan voor de grotere biljetten.
16. Meer kopen om verzendkosten te verminderen
Webshops verleiden je constant met gratis verzending. Dit lijkt heel positief, maar meer kopen voor gratis verzending is uiteindelijk geldverspilling. Vergelijk eerst de prijzen, van het product die je extra koop en de verzendkosten. Is het de gratis verzending het echt waard om dat ene product ook nog te kopen? Er kan ook altijd nog gekozen worden voor de optie ‘Gratis ophalen in de winkel’.
17. Focus op prijs in plaats van kwaliteit
Wanneer er alleen wordt gekeken naar de goedkoopste optie en niet naar de beste kwaliteit, komt het vaak voor dat de producten snel kapot gaan. Uiteindelijk geef je meer geld uit aan het steeds weer opnieuw aanschaffen van hetzelfde product. Het is belangrijk om te weten wanneer er gekeken moet worden naar de goedkoopste optie en wanneer je moet kijken naar de beste kwaliteit.
18. Beïnvloeding door anderen
Dit kan gaan over mooie praatjes van vrienden en familie, of de plaatjes die we zien op social media. Iedereen laat zich wel eens (onbewust) beïnvloeden. Om dit te voorkomen, kan je bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan het begin van de maand vaststellen voor dit soort inkopen.
19. Kopen met emotie
Hoe vaak koop je iets om de pijn te verzachten? Je bent niet de enige, veel mensen gebruik van winkeltherapie. Zet de notificaties uit van de apps waar jij het meeste geld aan uitgeeft om deze aankopen te voorkomen.
20. Merkproducent
Tegenwoordig zijn we vaak gevoelig voor goede marketing. Ga een keer voor het B-merk in plaats van het welbekende merkproduct. Deze zijn vaak net zo lekker en dit scheelt je meer geld dan je in eerste instantie denkt.
Benieuwd naar nog meer tips om geld te besparen? Bekijk dan het artikel over vijf tips om geld te besparen op je boodschappen.