Waarom willen mannen niet graag in therapie?
Misschien heeft een partner of ex-partner het wel eens voorgesteld of misschien heb je het uit jezelf wel eens overwogen. Toch zie jij een drempel waar je iedere keer weer niet overheen wil. Je onderbuikgevoel zegt dat je het gewoon eens moet proberen maar toch laat jij je door allemaal externe factoren tegenhouden. Dit zijn de redenen waarom mannen veelal terughoudend zijn met therapie:
1. Mannen schamen zich om in therapie te gaan
Alhoewel feminisme luid en duidelijk aanwezig is en mannen tegenwoordig ook hun gevoel ‘mogen’ uiten, blijven veel mannen er terughoudend in. Zowel in het dagelijks leven als heel bewust door aan te kloppen bij een psycholoog. Praten over persoonlijke problemen is soms al lastig genoeg met vrienden, omdat het gevoel van iets niet zelf op kunnen lossen voelt als ‘zwak’ en als ‘falen’. Laat staan dat je hier professionele hulp voor nodig hebt.
Het is een eeuwenoude gedachte dat praten over problemen en daar heel bewust aan willen werken een teken is van zwakte, dat zit in ons bloed en dat gevoel laten verdwijnen gebeurt niet zomaar. Daar zal jij je trots voor opzij moeten willen zetten, en daar is mankracht voor nodig.
2. Mannen lossen het liefst zelf hun problemen op
Graag zelf problemen op willen lossen is niet alleen een mannentrekje, mensen in het algemeen vinden het lastig om anderen aan hun mouw te trekken. Want waarom zou je iemand anders om hulp vragen als je er zelf op een of andere manier ook wel uitkomt? Alhoewel dat inderdaad vaak wel lukt zijn er ook momenten dat het bijna onmogelijk is om dingen in je eentje uit te zoeken. Soms heb je gewoon inzichten nodig die jouw vrienden je niet kunnen bieden. En soms kan je het zelf wel oplossen, alleen gaat het veel sneller en met veel minder obstakels wanneer je wel om hulp vraagt.
3. Mannen denken dat ze het niet nodig hebben
Vaak zijn de mensen die denken dat therapie niet aan hen is besteed, juist de mensen die het ’t hardst nodig hebben. Want, ‘er is toch helemaal niks mis met mij?’ en ‘Ik doe het al mijn hele leven zo!’. Laten we even het een en ander rechtzetten. Alleen omdat je met een professioneel iemand praat over je problemen wil dat niet zeggen dat er iets mis met je is. Hulp zoeken betekent niet dat je kapot bent van binnen. Er moet alleen het een en ander worden gereorganiseerd en wanneer je dat wil uitzoeken in je eentje zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bovendien, alleen omdat je dit je hele leven al alleen doet op deze manier, betekent dat niet dat het de juiste manier is.
Goed, nu we hebben vastgesteld waarom mannen afzien van therapie kunnen we verder om deze obstakels te overwinnen. Therapie is goed voor elk en als je het overweegt, maar je er om bovenstaande redenen nog niet helemaal comfortabel bij voelt, is het goed om de onderstaande oplossingen eens door te nemen. Dit zijn manieren hoe jij jouw angst voor therapie kunt overwinnen:
4. Bespreek het alleen met mensen die je vertrouwt
Als jij het inderdaad lastig vindt om met Jan en alleman te delen dat je iedere dinsdagmiddag op de stoel zit bij Dokter Rossi, dan deel je dat toch lekker niet? Zie het zo: jíj bent mans genoeg om te erkennen dat je ergens mee zit waar je zelf niet uitkomt of over wil sparren, en jíj hebt besloten je huisarts op te bellen en te vragen naar een therapeut. Aan wie je daarover wil vertellen, dát bepaal je zelf.
Wat wel zo is, is dat hoe meer je er open met anderen over praat, hoe minder zwaar het gewicht op je schouders zal voelen. Ook kun je anderen inspireren met jouw open blik op therapie en kun je misschien zomaar de horizon van heel veel mensen (lees: mannen) verbreden. En wie weet kloppen er straks anderen door jou ook wel aan bij een psycholoog.
Emotionele volwassenheid tonen maakt van jou niet alleen meer een echte man, het maakt je voor (potentiële) partners ook nog eens woest aantrekkelijk.
5. Bekijk om hulp vragen vanuit een ander perspectief
Zie het zo: wanneer jij werkt binnen een bedrijf of als freelancer komt het regelmatig voor dat je hulp nodig hebt van anderen. Wanneer budgetten niet kloppen, je wil sparren over een opdracht of het lukt je niet om die lastige klant over te halen. Het liefst los je alles zelf op, maar wanneer het nodig is bel je een collega om advies.
Waarom is het zo dat je dit op de werkvloer wel zo makkelijk doet maar wanneer het gaat om je eigen emoties en gevoelens dat die drempel zo hoog is? Probeer je eigen leven ook te zien als een bedrijf. Hoe meer jij gaat begrijpen over je gedrag en emoties, hoe beter jij toekomstige soortgelijke situaties anders en efficiënter zult aanpakken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het heel lastig vindt om je partner te vertrouwen maar je hebt geen idee waarom. Door met iemand te praten die over dit onderwerp heeft gestudeerd zal diegene samen met jou kunnen gaan onderzoeken waar die emoties vandaan komen. En zodra je daar meer over weet en het beter begrijpt, is het voor jou veel makkelijker om met die emoties om te gaan.
Vaak kan alleen een therapeut jou dat inzicht geven, wat logisch is want je vrienden hebben hier niet over gestudeerd. Psychologie is niet voor niks een vak. Kijk eens wie er het laatste lacht wanneer zij bij iedere kleine tegenslag volledig in de put zitten en jij door het leven fietst als een emotioneel volwassen man.
6. Niet geprobeerd is altijd mis
Stel dat je nu nog steeds twijfelt, bedenk dan dat niet geprobeerd altijd mis is. Want wat heb je te verliezen? Het ergste dat er kan gebeuren is dat je een paar gesprekken met een psycholoog voert en er niks uithaalt. Dan weet je in ieder geval dat het voor jou niks is en hoef je jezelf nooit meer af te vragen “Wat als…?”. Leer je er toch nog een of twee dingen van? Dan is dat mooi meegenomen.
Therapie wordt voor zowel mannen als vrouwen steeds meer als normaal ervaren, het is alsof je naar de huisarts gaat of de tandarts. Dus probeer er zo ook mee om te gaan. Hoe minder zwaar je het opvat hoe meer het jouw leven zal verrijken.