Hoeveel calorieën zitten er in verschillende soorten bier?

Als jij een echte bierdrinker bent en graag wil afvallen, dan heb jij je heus wel afgevraagd hoeveel calorieën er in een glas bier zitten. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: in onderstaande tabel kun je zien hoeveel calorieën jouw favoriete bier bevat.

Biersoorten Kcal per 100 ml Kcal per standaard glas
Pils 42 105
Maisbier 42 105
Witbier 45 113
Weizenbier 47 118
Kriek bier 49 123
Geuze bier 50 125
IPA 54 135
Blond bier 58 145
Lentebok 61 153
Dubbel bier 61 153
Herfstbok 62 155
Tripel bier 66 165
Quadrupel bier 83 208

 

Het verband met alcoholpercentage en de calorieën

Op basis van bovenstaande tabel kun je dus eenvoudig zeggen dat een lekkere quadrupel behoort tot de dikmakers. Klopt enigszins, maar toch niet helemaal. Ga maar na, een gewoon biertje werk je sneller weg dan een Trappist. Dat betekent per saldo dat je met gewoon bier slechter af bent. In de tijd dat je een quadrupel bier hebt weggewerkt, heb je waarschijnlijk al drie gewone biertjes naar binnen gegoten. Op die manier krijg je dus meer calorieën binnen en ben je jezelf eigenlijk aan het foppen.

Terwijl je bij de gewone alcoholhoudende bieren weet dat er behoorlijk veel calorieën in zitten, ben je geneigd te denken dat dit voor alcoholvrij bier niet op gaat. Tot op zeker hoogte klopt dat ook wel. Toch is er een bijzondere uitzondering op die regel: Radler. Ook al zal de echte bierliefhebber een Radler nooit als een volwaardig bier beschouwen, het valt wel in die categorie dranken. Vanwege de vele suikers in een flesje Radler is het zeker geen onschuldig alternatief voor bier. Het bevat namelijk net zoveel calorieën als pils en maisbier. Volgens het Voedingscentrum is een alcoholarm of alcoholvrij biertje wat betreft het aantal calorieën wel de beste optie, met ‘slechts’ 55 kcal per glas. Er zit echter vaak een addertje onder het gras door andere ingrediënten.

Geniet jij het meest van een lekker zwaar biertje? Check dan de 10 lekkere zware bieren met een hoog alcoholpercentage. Cheers vriend!