Attent zijn binnen een relatie gebeurt uit liefde
Wanneer twee (of meer) mensen een relatie met elkaar zijn aangegaan, dan is de kern daarvan dat die mensen van elkaar houden en om elkaar geven en – als het goed is – vind je het dan fijn om zorgzaam en attent te zijn naar de ander. Helaas zit er in sommige relaties verschil in de mate van hoe attent beide partijen zijn naar elkaar toe.
Kom erachter of jullie relatie wellicht om de verkeerde redenen in stand wordt gehouden. Dit zijn tekenen dat jouw partner binnen jullie relatie niet attent genoeg is:
-
Je voelt je schuldig om te vragen om een gunst
Je partner loopt de deur uit om naar de supermarkt te gaan en jij ontvangt net een bericht dat jouw kapotte schoenen zijn gemaakt. Ze kunnen worden opgehaald. Jij wil roepen om te vragen of je partner een tussenstop wil maken bij de schoenmaker, maar twijfelt direct. Meestal wanneer je zulke verzoeken doet, reageert de ander daar niet heel enthousiast op, waardoor jij je al snel schuldig voelt om te vragen om hulp en doet dat daarom liever niet.
Hoe herken je dit? Soms twijfel je of wat je vraagt teveel is gevraagd, iets wat vaker voorkomt met onattente partners. Verplaats de situatie eens in een vergelijkbare situatie. Stel dat je hetzelfde verzoek zou doen aan een vriend of vriendin, zou die dit klusje wel voor je oppakken? En zou je je bij diegene niet schuldig voelen? Dan klopt er iets niet, want jij en je partner horen om elkaar te geven en daarbij komt vanzelfsprekend kijken dat je zonder schuldgevoel van elkaar mag vragen om dingen voor elkaar te doen (met uitzonderingen natuurlijk).
-
Jouw probleem wordt verdraaid in een probleem voor je partner
Stel, jullie zijn op vakantie en jij wordt ziek. Het enige wat je nog kan is liggen op bed, uitzweten en naar het plafond staren. Maar alhoewel jij je alleen maar druk zou moeten hoeven maken om dat je snel beter wordt, voel je je niet alleen vreselijk ziek en slecht omdat je niet kan genieten van je vakantie, je voelt je ook nog eens een enorme last tot je partner.
Hoe herken je dit? Een attente partner zou zich in deze situatie bekommeren om jou. Die zou zorgen dat je genoeg te eten en drinken hebt en je geruststellen dat je je niet druk hoeft te maken over dat je de vakantie zou verpesten. Ook zou je partner zelf lekker gaan genieten van de zon en af en toe terugkomen om te checken of bij jou alles goed gaat.
Een onattente partner zou jou het gevoel geven dat je de vakantie van je partner volledig verpest. Dat jullie net zo goed thuis hadden kunnen blijven en dat je partner helemaal niks aan je heeft. En terwijl jij eigenlijk de zielige bent in deze situatie, lijkt de ander het allemaal ‘veel zwaarder te hebben’ dan jij, waardoor jij je partner aan het geruststellen bent in plaats van andersom.
-
Het is zelden tijd voor spontaniteit
Cadeaus aan je geven ‘gewoon omdat het kan’, je complimenten geven of als verrassing op een evenement opdagen waar jij bent. Je merkt ineens op dat je partner vrijwel geen een van deze dingen doet.
Hoe herken je dit? Je kan je de laatste keer niet herinneren dat je partner thuiskwam van de supermarkt en je favoriete bier mee had genomen, simpelweg omdat je dat zo lekker vindt. Of dat je partner na het eten uit zichzelf de tafel opruimde omdat jij een zware dag had gehad. Of dat je partner uit zichzelf ook een koffie voor jou zet of bij het bakken van een ei vraagt of jij ook zin hebt.
Het gaat hier niet om de vaste feestdagen zoals je verjaardag, maar juist om de momenten dat je het niet verwacht. Want daaruit kun je herkennen of je partner attent is of niet en of je partner meedenkt, aan jou denkt en niet alleen aan zichzelf. Dus ga eens terug in de tijd en vraag jezelf af: hoe vaak doet mijn partner uit het niets iets attents voor mij? Als je niet veel situaties kunt bedenken, dan is dat wellicht een van de tekenen dat jij in een slechte relatie zit.
-
Het is altijd voor wat hoort wat
Jouw partner heeft vorige week gekookt, de tafel gedekt en afgeruimd. En alhoewel je dacht dat je partner gewoon iets liefs voor je wilde doen, blijkt achteraf dat dit nu ook van jou wordt terugverwacht. Kortom, er wordt altijd of vaak een scorebord bijgehouden. Attent zijn betekent iets doen voor een ander zonder iets terug te verwachten, zonder überhaupt na te denken over dat je iets terugverwacht.
Hoe herken je dit? Altijd wanneer je partner iets liefs doet krijg je hier achteraf over te horen en benoemt je partner dit moment later nog een paar keer. Opmerkingen zoals “Weet je nog toen ik helemaal voor jou naar de drogist was gefietst omdat jij zo’n hoofdpijn had?” en “Ik heb jou vorig weekend ontbijt op bed gebracht dus nu moet jij het voor mij doen.”
Als jouw partner geen attente dingen voor je kan doen zonder hier nog op terug te komen of dit terug te vragen van jou, dan is daar eigenlijk helemaal niks attents aan. Want dan gebeurt het met voorbedachte rade en zitten er verwachtingen aan verbonden.
-
Als je ergens mee zit is het altijd je eigen schuld
Heb je een collega die jou de hele tijd in de weg zit of had je onderweg naar de sportschool een klein ongeluk met een tegenligger? Dan geeft je partner jou altijd het gevoel dat het je eigen schuld is.
Hoe herken je dit? Wanneer je thuiskomt en je barst los over die vervelende collega krijg je geen bemoedigende woorden toegedeeld en voel je totaal geen empathie. Je krijgt eerder opmerkingen zoals “Ja dat is toch echt je eigen schuld!” en “Dan had je maar iets beter op moeten letten!”.
Een partner hoeft het niet altijd direct met je eens te zijn, maar het is wel belangrijk dat er begrip wordt getoond en medeleven. Zelfs als je partner het niet altijd met je eens is, maar het gaat erom dat jij erover inzit. Nadat jij je hart hebt gelucht, of in ieder geval een poging tot hebt gedaan, voel je je eigenlijk alleen maar slechter en heb je het gevoel dat alle negatieve ervaringen die je die dag hebt meegemaakt volledig je eigen schuld zijn. Dat is niet de bedoeling.
Als je je kan herkennen in een of meerdere van deze tekenen is het slim om je relatie eens onder de loep te nemen. Als je merkt dat je partner wel attent kan zijn maar het simpelweg niet vaak genoeg doet, dan zou je kunnen overwegen om dit ter sprake te brengen. Misschien zit er wel iets anders achter. Als je merkt dat je alle bovenstaande manieren van attent zijn eigenlijk vrijwel nooit ervaart, moet je je gaan afvragen of je niet met de verkeerde persoon in een relatie zit en of dit wel ware liefde is.