Wat te doen tegen telefoonverslaving?
Het is een van de beste uitvindingen ooit, maar aan de andere kant maakt het ons als mensen minder sociaal. Als je in de bus zit, kijkt iedereen op z’n telefoon en er ontstaan zo bijna geen spontane gesprekken meer.
De liefde van je leven loop je niet meer tegen het lijf op straat, maar vind je op een dating app op je telefoon. Wil jij ook weer terug naar de tijd van geen telefoon, maar wel met de voordelen van een telefoon? Wij hebben zeven tips om telefoonverslaving tegen te gaan.
1. Meldingen uitzetten
Dit is stap #1 in het minderen van op je telefoon zitten. Elke keer als jouw telefoon oplicht of trilt, ben je afgeleid en kijk je automatisch naar je telefoon. Of het nou Facebook, Snapchat, Instagram of Whatsapp is, het is allemaal even storend. Geen push berichten betekent dat je ook niet geprikkeld wordt om te kijken. Simpel en doeltreffend. Wil je nou ook niet gebeld worden en helemaal niet gestoord worden? Je telefoon heeft ook een ‘niet storen’ functie. Ideaal voor als je druk bent en moet focussen.
2. Specifieke meldingen aanzetten
Vind je het niet storen idee goed maar moet je bereikbaar blijven voor bijvoorbeeld werk? Dan hebben wij daar ook een oplossing voor. Zorg ervoor dat alleen appjes doorkomen die op jouw gericht zijn en dat telefoontjes ook doorkomen. Zet de notificaties van groepsapps uit en de notificaties van alle andere apps; maar dan ook echt alle andere apps. Het is niet noodzakelijk om meteen te weten dat Sofie een nieuwe foto heeft geplaatst op Instagram.
3. Doe niet alles op je telefoon om telefoonverslaving tegen te gaan
Letterlijk alles kan tegenwoordig op je telefoon. Probeer activiteiten zoals het nieuws lezen of het weer checken op andere apparaten te doen. Of koop gewoon een krant. Ja, ze bestaan nog. Als je Google Home hebt, kan je ook zo bijvoorbeeld het weer checken door te vragen. Heb je geen zin meer in een boekenkast vol? Een goede e-reader is een prima alternatief en beter dan je telefoon.
4. Social media checken op geplande tijden
De grootste boosdoener van onze telefoonverslaving is social media. De druk om constant bereikbaar te zijn en overal snel op te reageren zorgt ervoor dat men non-stop op hun telefoon zit. Plan voor jezelf één of twee momenten in waar jij al je appjes en mailtjes en dingetjes beantwoordt. Zo blijf je ook van je telefoon af voor de rest van de dag en ben je niet de hele tijd afgeleid.
5. Bewust worden van je telefoonverslaving
Heb je wel eens je screen-time op je telefoon bekeken? Misschien als je ziet hoeveel tijd je kwijt bent aan je telefoon, dan valt het kwartje. De telefoontijd wordt alleen maar meer en meer, maar dat betekent niet dat dat goed is. Word bewust van je telefoonverslaving en bekijk welke apps jij het meest gebruikt. Probeer dan te minderen en je telefoon wat vaker te laten liggen.
6. Gooi wat apps van je telefoon af
Er is tegenwoordig voor alles een app. Gooi apps eraf waarvan jij weet dat je er veel tijd aan kwijt bent. Social media apps zijn het beste om eraf te gooien. Het is een grote stap, maar dan weet je in ieder geval wel dat je telefoon een stuk minder aantrekkelijk is zonder Instagram en al die andere tijdvreters. Maar denk ook aan bijvoorbeeld je mail of smartphone games. Kan je echt niet zonder die apps en vind je het te rigoureus? Verstop dan je apps. Maak een mapje op een ander scherm en stop daar die apps in. Zo zie je de apps minder vaak, waardoor je er ook minder vaak op zal klikken.
7. Geen telefoon voor en na het slapen
Waarschijnlijk is het heel bekend, maar als je wakker wordt is het eerste wat je doet je telefoon pakken. Voordat je gaat slapen is je telefoon het laatste wat je ziet. Probeer een half uur of driekwartier voor het slapen gaan je telefoon al weg te leggen. Als vervanging kan je bijvoorbeeld een boek lezen in plaats van je Instagram door te scrollen. Je telefoon voor het slapen gebruiken is ook niet goed voor je slaap en je slaapt er minder goed door.
Probeer ook niet meteen je telefoon te pakken wanneer je wakker wordt, maar lees de krant of ontbijt even rustig zonder prikkels.
We raden wel aan om het rustig op te bouwen, want meteen driekwartier wachten voordat je op je telefoon mag voelt als de middelbare school. En net zoals toen, gaat dat je niet lukken waarschijnlijk.