ParkeerWekker voorkomt jouw toekomstige parkeerboetes
Het hele concept van ParkeerWekker is simpel: de Amsterdamse start-up herkent scanauto’s van gemeentelijke parkeerdiensten en geeft gebruikers een seintje zodra een controlevoertuig een van door hun geparkeerde auto passeert. Met deze technologische ontwikkeling voorkomt de dienst dat je parkeerboetes krijgt. De app maakt gebruik van ‘slimme’ camera’s in hun auto’s, zodat de camera een voertuig van de gemeente kan herkennen.
Je eigen camera als cameracontrole
Je kunt zelf eenvoudig een camera van jezelf ‘slim’ maken door hem aan hun systeem te koppelen. ParkeerWekker koppelt namelijk consumenten camera’s zoals dashcams of beveiligingscamera’s via internet aan hun netwerk. Het netwerk herkent de auto’s van de parkeerhandhaving. Een gebruiker van de SMS-dienst krijgt vervolgens bericht wanneer zo’n scanauto langs zijn of haar auto rijdt.
Voorkom nu al 95% van de parkeerboetes
ParkeerWekker zit nog in de testfase, maar claimt alvast dat 95 procent van de passerende scanauto’s wordt herkend. Soms ziet het systeem een bakfiets met een felle kleur aan voor een scanauto, maar de €1,49 die normaal in rekening wordt gebracht voor een melding van een controlevoertuig wordt niet in rekening gebracht wanneer het loos alarm is.
Parkeerboetes alleen nog in bepaalde steden te ontduiken
Inmiddels sleutelen er vier programmeurs aan de dienst. De eerste paar gebruikers maken al dagelijks gebruik van de dienst. Wanneer ze de eerste 50 gebruikers hebben, gaan ze goed testen met die groep mensen. ParkeerWekker biedt de dienst nu in tien steden aan, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. De dienst werkt alleen maar overdag, omdat het systeem in het donker niet in staat is om de parkeercontrole goed te herkennen.
Het maakt niks uit welke camera de controleauto’s meldt
Het maakt volgens de oprichter van de dienst niet uit waar het videosignaal vandaan komt: “We willen het zo breed mogelijk opzetten om zoveel mogelijk van de markt te kunnen bedienen. Er zijn al duizenden camera’s in steden, die kunnen we allemaal toevoegen aan het platform.”
Het concept lijkt een gat in de markt te zijn, want net zoals de app Flitsmeister is het niet illegaal in Nederland om elkaar te waarschuwen via een app of SMS. Eerder werd wel al bekend dat Flitsmeister binnenkort niet meer waterdicht zal werken.