La Casa de Papel feiten

Sinds La Casa de Papel jaren geleden voor het eerst op Netflix verscheen, zijn het liedje ‘Bella Ciao’, de charismatische ‘el Profesor’ en een flinke hoop Europese steden nooit meer hetzelfde voor ons geworden. De serie houdt ons in z’n greep en dat zal ook voor het vijfde (en helaas laatste) seizoen gaan gelden. Helaas zullen we waarschijnlijk nog even op het slot van de serie moeten wachten. Tot die tijd kunnen we ons vermaken met de documentaire over de serie én een hoop weetjes. Dit zijn tien dingen die je nog niet wist over La Casa de Papel.

1. De serie was oorspronkelijk alles behalve een succes

We kunnen het nu simpelweg niet meer voorstellen, maar van oorsprong deed La Casa de Papel het behoorlijk slecht. De serie was al in Spanje te zien op de televisie. Daar waren de reacties echter magertjes. De populariteit van de serie groeide pas nadat Netflix de serie kocht en het eerste deel in twee seizoenen opdeelde. Het derde seizoen van La Casa de Papel heeft een zichtbaar hoger budget: dat komt doordat Netflix dit zelf produceerde.

2. Het verhaal achter Denvers lach

Of je vindt het geweldig of je ergert je er groen en geel aan: die nogal ‘opvallende’ lach van Denver. De acteur die Denver moest spelen zag meerdere malen in zijn script voorbij komen dat hij aan ’trashy laughter’ moest doden. Dat trashy werd door de acteur omgezet tot een ‘creepy laugh’. In het echt lacht de acteur dus niet echt zoals zijn personage.

La Casa de Papel

3. Andere titel voor La Casa de Papel

De naam van de serie kunnen we inmiddels allemaal moeiteloos uitspreken. Ook de betekenis ervan, House of Paper, is velen bekend. Wat je waarschijnlijk niet wist was dat de serie eerst Los Deshacuiados zou hebben geheten. Dit betekent ‘de verstotene’ en zou wijzen op het feit dat de bendeleden allemaal nogal buitenbeentjes zijn.

4. Terminaal zieke bendeleden

Nog even over die personages: we weten allemaal dat Berlin een terminale ziekte had. Dit was de motivatie achter veel van zijn roekeloze daden. Oorspronkelijk was echter het idee om alle bendeleden ongeneselijk ziek te maken. Hierdoor zouden ze waarschijnlijk veel minder te verliezen hebben. Uiteindelijk is er toch voor gekozen om alleen Berlin ziek te maken, zodat er nog veel extra seizoenen van La Casa de Papel zouden kunnen worden gemaakt.

5. De Dalí Maskers

De maskers die in de serie veel worden gedragen zijn die van de kunstenaar Salvador Dalí. Maar waarom nou precies deze kunstenaar? Daar zit een reden achter. Dalí wordt namelijk vaak geassocieerd met de verwarring die hij als terugkerend thema in zijn kunstwerken verwerkte. De bendeleden gebruiken hun maskers natuurlijk óók om verwarring te scheppen: door de maskers wordt het onduidelijk of er wel of geen onschuldige gijzelaar achter de maskers zit.

La Casa de Papel

6. Drie bekende gezichten in Elité

Castleden uit La Casa de Papel zijn in veel andere films en series terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan Gun City, waar er zelfs twee acteurs te zien zijn. De serie Elité maakt het nóg bonter. In het eerste seizoen daarvan waren drie cast-leden te zien: de personages achter Rio, Denver en Alison Parker.

7. Natalie Portmans personage was inspiratie voor Tokio

De aantrekkelijke Natalie Portman zou je wellicht niet zo snel met het rauw La Casa de Papel associëren. Toch was één van Portmans karakters de inspiratiebron voor het personage van Tokio. Dat gaat om haar rol als Mathilda in de film Leon. Als je de film hebt gekeken, of de foto’s van haar rol opzoekt, kun je al snel de gelijkenissen zien.

8. De cast kreeg per aflevering een script

Doorgaans krijgen acteurs en actrices de scripts van een heel seizoen, of in elk geval de afleveringen waarin ze spelen. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden en weten ze waar hun personage heengaat. In het geval van la Casa de Papel kregen de castleden per aflevering hun script opgestuurd. Zo werd er voorkomen dat ze vaak werden verrast en ook dus voor hen de spanning echt aanvoelde tijdens het acteren. Ze wisten immers niet of hun personage de aanslagen wel of niet zouden overleven.

9. Het nummer ‘Bella Ciao’

Bella Ciao, Bella Ciao, Ciao, Ciao. We zingen het allemaal mee met La Casa de Papel. Opvallend is echter dat het nummer vroeger ook al werd gebruikt als teken van verzet. Dat was voornamelijk door groepen die zich tegen Musselini keerde. Door de serie is het nummer (en de maskers) ook weer in populariteit toegenomen voor moderne verzetsgroepen.

10. Het jongste en oudste bendelid

Miguel Herrán, de acteur die Rio speelt, is het jongste bendelid. Hij was pas 20 toen hij de rol kreeg en de opnames van het eerste seizoen begonnen. De acteur die Berlin speelt is het oudste (ex-)bendelid in La Casa de Papel.

Check de afleveringen op Netflix om naar aanleiding van deze weetjes te beoordelen of je nu anders naar de serie kijkt.