Wat een horror

Was The Perfection op Netflix jou lang niet eng genoeg? Dan kan The Nightingale weleens de film zijn waar jij naar snakt. Deze horrorfilm belooft zo heftig en schokkend te zijn dat het niet voor iedereen weggelegd is. Je moet een behoorlijk stevige maag hebben om in je bioscoopstoel te blijven zitten en niet weg te lopen. Dat gebeurde naar verluidt bij de première in Australië wel. Voor zo’n dertig mensen was de film zo heftig dat ze voortijdig de zaal verlieten. The Nightingale lijkt nu dus al controversieel te zijn. Want een horrorfilm moet natuurlijk wel wat los maken bij de kijker als het even kan. Maar wanneer gaat een filmmaker te ver? En is dat ook niet juist het punt van een horrorfilm?

The Nightingale

 

The Nightingale

Ze was in een klap een gevestigde naam binnen het genre toen ze in 2014 debuteerde met de horrorfilm The Babadook. De film werd ontzettend goed ontvangen en heeft een rating van 98% op Rotten Tomatoes. Nu is ze terug met The Nightingale, en die schijnt nog heftiger te worden. De film speelt zich af in een Australische gevangeniskolonie in 1825 genaamd Van Diemen’s Land. Van Diemen’s Land is het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Tasmanië.

De 21-jarige veroordeelde Ierse Clare (Aisling Franciosi) is getuige van de brute moord op haar man en haar baby. De moord is gepleegd door de Britse officier Hawkins (Sam Claflin) en zijn metgezellen. Van Diemen’s Land is op dat moment een gebied waar rechtvaardigheid ver te zoeken is. Ze schakelt de hulp in van Billy (Baykali Ganambarr), een Aboriginal jager. Samen beginnen ze aan een helse tocht door de ruige wildernissen, op zoek naar Hawkins en zijn mannen. Ze zal niet rusten voor ze wraak heeft kunnen nemen, maar dat het nog niet zo eenvoudig gaat worden, blijkt al gauw.

The Nightingale

 

Gaat dit te ver

Dat een horrorfilm eng of bloederig kan zijn, daar kijkt natuurlijk niemand van op. Maar The Nightingale lijkt wel heel erg ver te gaan. De controverse bestaat nu rondom de nogal grafische weergave van geweld, moord en verkrachting. Zo maakt de moord op een baby dat nietsontziend in beeld gebracht is, mensen behoorlijk boos. En dat is niet het enige. Ook zouden er alleen al in het eerste half uur van de film meerdere verkrachtingsscènes zitten. Die scènes zouden dan ook nog eens zeer schokkend verfilmd zijn en ontzettend lang doorgaan.

The Nightingale

 

Geen excuses voor The Nightingale

Je zou kunnen zeggen, Gaspar Noé is er niets bij. In zijn film Irréversible uit 2002 zit een brute verkrachtingsscène van acht minuten. Jennifer Kent gaat daar met The Nightingale sterk overeen. Toch verontschuldigt regisseur Jennifer Kent zich niet en is ze trots op haar film. Ze heeft voor de film samengewerkt met de inheemse bevolking van Tasmanië en volgens hen geeft de film een realistisch beeld van het geweld, seksueel misbruik en racisme zoals dat in die tijd in de kolonie voorkwam.

 

Ze acht dat het nodig is de verschrikkingen in The Nightingale zo confronterend in beeld te brengen. Dat het veel bij mensen losmaakt, is voor haar een goed teken. Dat het mensen boos maakt of dat ze het kijken van de film niet volhouden, kan ze begrijpen. Toch stelt dat de film een waarheidsgetrouw beeld schept van hoe het er toen in Tasmanië aan toe ging. De film zal op 2 augustus in de VS uitkomen en hoogstwaarschijnlijk niet veel later in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Dan kan je zelf ervaren hoe schokkend deze horror is. Denk je dat jij het aan kan?

Liever meer knallen? Dit zijn de 10 beste oorlogsfilms volgens IMDb.