Espresso Martini
Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Een gekoelde koffie cocktail, waarmee jij je innerlijke James Bond naar boven haalt. Ideaal voor na het diner, om lekker tot rust te komen of als afwisseling van je gewone bakkie pleur.
Ingrediënten:
- 30 cl wodka
- 30 cl koffielikeur
- espresso
- 3 koffieboontjes
- ijsblokjes
Bereiden:
Stap 1: Voeg 30 cl wodka en 30 cl koffielikeur in een shaker.
Stap 2: Voeg hier een handje ijs aan toe en een espresso.
Stap 3: Shake it!
Stap 4: Schenk het in een martini glas.
Stap 5: Kleed deze heerlijke cocktail aan met drie koffieboontjes.
De Whisky Sour
Wederom een klassieker onder de cocktails, de Whisky Sour. Dit is een wat frissere cocktail, die het naast in de zomer ook met de feestdagen goed doet. Juist om de frisse smaak, rondom het meestal vrij zware eten. In deze cocktail staat whiskey centraal, hoe dan ook is deze frisse klassieker perfect voor de kerst.
Ingrediënten:
- 45 ml Jura whisky. Met een divers aanbod aan whisky’s zit er voor ieder wat wils tussen. Onze voorkeur gaat hier uit naar de Isla of Jura Superstition. Een whisky die overal ter wereld zijn imago als zoetig en rokerig heeft achtergelaten.
- 20 ml verse citroenstap
- 20 ml siroop
- 1 kers
Bereiden:
Stap 1: Voeg de ingrediënten samen in een shaker gevuld met ijs en schud dit.
Stap 2: Giet het geheel in een ‘old fashioned’ whisky glas.
Stap 3: Garneer de cocktail met een kers en optioneel een stukje citroen.
De Classy Mojito
Dit is een vrij standaard cocktail, maar zeker niet minder lekker. Het is één van die dranken die je een keer gemaakt moet hebben en de feestdagen zijn daar een perfect moment voor. Een heerlijke cocktail om ’s middags voor het diner samen met je familie te drinken, om later aan te schuiven voor een uitgebreid diner.
Ingrediënten:
- 40 milliliter witte rum
- 8 verse muntblaadjes
- Sap van één limoen
- Twee theelepels rietsuiker
- Sodawater
- Geperste ijsblokjes
Bereiden:
Stap 1: Doe de muntblaadjes in een longdrinkglas.
Stap 2: Voeg hier het sap van de limoen en de rietsuiker aan toe.
Stap 3: Stamp de muntblaadjes plat en roer de suiker door het limoensap.
Stap 4: Verdeel de limoen in 4 partjes en doe deze samen met het sodawater in het glas.
Stap 5: Vul het glas verder met de gestampte ijsblokjes en voeg de rum toe.
Stap 6: Vul het glas met sodawater en doe een muntblaadje erop.
Cosmonout
Deze cocktail is ooit bedacht door de oprichter van Milk & Honey, Sasha Petraske, en geldt als de moderne variant op de Cosmopolitan. Die cocktail kent natuurlijk iedereen wel, toch? In onze ogen lijkt de Cosmonaut wel de betere versie hiervan. Bovendien is hij makkelijk te maken, wat ook wel fijn is als je al zoveel tijd hebt besteed aan het kerstdiner.
Ingrediënten:
- 60 milliliter Gin
- 22,5 milliliter verse citroensap
- 5 milliliter Raspberry jam
Bereiden:
Stap 1: Doe alle ingrediënten samen in een cocktailbeker.
Stap 2: Schud het voor ongeveer 15 seconden.
Stap 3: Giet het in een cocktailglas.
Licor Affogado
Ook de laatste cocktail in deze lijst bevat koffie, omdat we daar nu eenmaal van houden. Daarnaast is Licor 43 een onmisbaar onderdeel van deze drank. Een heerlijke combinatie die altijd kan, zeker ook als opwarmer met de feestdagen. Het ijs bij deze cocktail maakt het een ideale drank na het diner.
Ingrediënten:
- 40 ml Licor 43
- 20 ml Overproofed jenever
- 30 ml koffie
- 1 bol vanille ijs
Bereiden:
Stap 1: Zet een kop koffie.
Stap 2: Meng de jenever met de Licor 43.
Stap 3: Schep een bolletje ijs in een glas.
Stap 4: Steek het ‘koffiemengsel’ aan en schenk deze over het ijs.
Cocktails zijn lekker, maar ook speciaal biertjes zijn natuurlijk overhoorlijk met de feestdagen. Cheers!