De oorzaken van vettig haar

Terwijl de een gezegend is met een mooie kop gezond haar, is dat niet voor iedereen weggelegd. Dat ligt niet altijd aan de frequentie waarmee je onder de douche springt. In sommige gevallen produceert je huid nu eenmaal meer olie via de talgklieren waardoor je haar wat vettig lijkt. Op zich is die olie niet erg: het beschermt de huid. Prettig is het niet altijd, maar met deze tips kan je de overdaad aan olie wel grondig aanpakken.

 

1. Te vaak wassen kan je haar vettig maken

Heb je van nature wat vettig jaar, dan ben je wellicht geneigd om je wat vaker te douchen of om je haar een keer extra te wassen. Dat lijkt handig, maar je bereikt er juist het tegenovergestelde mee. Je wast namelijk de natuurlijke olie weg waardoor je huid de talgklieren aan het werk zet en je dus meer olie gaat produceren. Kortom, te veel wassen is zeker geen oplossing.

2. Het is genetisch bepaald

Naast het vele wassen en kammen van je haar, kan een andere factor ook een belangrijke rol spelen. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat de talgklieren meer olie produceren dan wenselijk is. Gewoon even relaxen doet dus wonderen. Mocht je echt radeloos worden van je haar, besef dan dat het niet altijd aan bovenstaande punten hoeft te liggen. Er bestaat namelijk ook zoiets als de invloed van genen. Sommige mannen hebben nu eenmaal te kampen met een grotere productie van olie door de talgklieren. Hebben je ouders of andere familieleden bijvoorbeeld ook vrij vettig haar, dan is de kans groot dat er een genetische verklaring voor het vettige haar is.

beste producten dun haar

3. Verkeerde shampoo

Je zult het ongetwijfeld hebben meegemaakt dat je kapper je na een knipbeurt diverse shampoos en verzorgingsproducten voor je haar aanbiedt. Denk niet te snel dat de beste man of vrouw gewoon wat extra wil verdienen. In veel gevallen zijn dergelijke producten gewoon stukken beter en kun je gerust vertrouwen op de deskundigheid van je kapper.

4. Twee of drie keer wassen is genoeg

Douchen of in bad gaan is gezond, maar het betekent niet dat je altijd je haar met shampoo hoeft te wassen. Gebruik je echter een shampoo op oliebasis, dan kan het geen kwaad. In alle andere gevallen kun je gerust volstaan met maximaal drie keer per week. De andere keren was je jou haar gewoon met water.

vettig haar

5. Een andere shampoo

Niet elke shampoo heeft het gewenste effect op je haar. Ga je dus bij de keuze van een shampoo niet blind staren op de geur, maar kies zorgvuldig een shampoo uit die ook echt goed is voor je hoofdhaar. Probeer bijvoorbeeld een shampoo op basis van menthol of tea tree. Beide producten zorgen voor een prima balans waardoor je haar er gezonder uit komt te zien.

6. Geen haarproducten met toegevoegde oliën

Hou als stelregel aan dat toegevoegde oliën niet goed zijn voor je haar. Shampoo met olie klinkt misschien leuk en mogelijk word je vriendin er helemaal wild van, je hoofdhaar is er waarschijnlijk niet echt mee gebaat. Lees dus voor het kopen het etiket en probeer dergelijke shampoos juist te vermijden.

7. Laat de conditioner even wachten

Waarschijnlijk raadt jouw vriendin het je aan om regelmatig een conditioner te gebruiken. Leuk, maar vaak helpt het juist om de conditioner even te laten staan, al is het maar voor een paar dagen. Gebruik je het namelijk regelmatig, dan word je haar te vaak gevoed waardoor je juist vettig haar krijgt.

8. Voeding

De beste tip om vettig haar te voorkomen is door je eetpatroon te checken. Eet je regelmatig te veel vet, dan zou dit best wel eens een goede verklaring voor je vette haar kunnen zijn. Via je poriën verlies je namelijk niet alleen veel vocht in de vorm van zweet, maar je lichaam gebruikt het ook als afvoersysteem van onder andere vet. Oppassen dus.