Waarom is het niet goed om weinig te eten?

Afvallen draait om het minder binnenkrijgen van voeding. Alleen kan het juist averechts werken als mensen ‘te weinig’ calorieën binnenkrijgen, zegt voedingsdeskundige Lisa Young. Alles waar ‘te’ voor staat is eigenlijk al niet verstandig. Volgens Young, zou te weinig calorieën binnenkrijgen verkeerd uit pakken. Je lichaam heeft calorieën nodig, om deze ook weer te kunnen verbranden. Net als bij het stoken van een vuurtje: je moet wel aanmaakhout hebben om vuur te krijgen. Vergelijk voeding met het aanmaakhout voor je lichaam, alleen komt in dit geval je stofwisseling op gang, waardoor je kunt afvallen.

Als je voldoende eet, wordt je voedsel eerst als brandstof gebruikt door je lichaam. Daarna wordt er gekeken hoe de vetvoorraden ervoor staan. Als je lichaam te weinig binnenkrijgt, gaat het in de besparingsmodus. Dit maakt afvallen erg lastig. Daarnaast is het ontzettend lastig om een caloriearm-dieet vol te houden. Als je niet genoeg eet tijdens je ontbijt, zal het een stuk lastiger worden om later op de dag nee te zeggen tegen en tweede plak cake, of eet je al sneller meer tijdens je lunch. Daarom is het goed om te luisteren naar je lichaam. Bij deze zes signalen heb je door dat je te weinig eet.

6 Signalen dat je te weinig eet

De 6 signalen dat je te weinig eet

1. Je denkt gedurende de dag aan eten

Als je merkt dat je dagelijkse to-dolijst steeds onderbroken wordt door denken aan eten, dan is het misschien tijd voor een aanpassing. Voeg bijvoorbeeld een extra ochtend- of middagsnack toe aan je dagelijkse routine. Hierdoor kun je je hongergevoel stillen, en je calorie-inname verhogen. Als je echt goed voor jezelf wilt zorgen, kun je kiezen voor snacks die rijk zijn aan vezels en eiwitten, adviseert Young.

2. Duizelig en hoofdpijn

Als je hersenen te weinig glucose hebben, merk je dat meteen aan je lichaam. Je kunt duizelig worden, last krijgen van rillerigheid en hoofdpijn ervaren. Kortom, je bloedsuikerspiegel is te laag omdat je simpelweg te weinig eet. Het is daarom verstandig om eerst wat meer te eten voordat je naar pijnstillers grijpt zoals paracetamol.

3. Je slaat maaltijden over

Alleen koffie maakt geen volwaardig ontbijt, en jezelf uithongeren is zeker geen verstandige keuze voor gewichtsverlies. Tenzij je aan Intermittent Fasting doet, raadt Young sterk aan om nooit maaltijden, waaronder het ontbijt, over te slaan. Het overslaan van maaltijden kan een negatieve invloed hebben op je psychische gesteldheid, waardoor je je sneller moe en hongerig kunt voelen. Dit vergroot het risico dat je uiteindelijk meer gaat eten dan je eigenlijk van plan was. Het is daarom beter om op regelmatige tijdstippen te eten, en je maaltijden bij voorkeur te verdelen over minstens drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag.

4. Snel moe

Onvoldoende eten zal je prestaties in de sportschool niet verbeteren, en kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet meer naar de sportschool gaat. “Als je niet genoeg eet, zul je voortdurend vermoeid zijn,” zegt Young. “Dit zal je motivatie natuurlijk niet ten goede komen.” Dus vul je tank bij met wat extra brandstof en ervaar meteen de voordelen.

5. Je bent erg snel geïrriteerd

Hangry is het woord dat wordt gebruikt om een slecht humeur door honger te beschrijven. “Hetzelfde gebeurt wanneer je te weinig calorieën binnenkrijgt”, zegt Young. Als je wilt afvallen, is het doel om minder te eten om je lichaam te veranderen, niet je humeur.

6. Je hebt veel meer trek, ook na het eten

Door jezelf te beperken tot een kleine salade, loop je eerder het risico op meer honger dan minder. Het is daarom verstandiger om volkorenproducten, gezonde vetten en eiwitten te eten. Deze zullen je langer een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder behoefte hebt aan een dessert of ongezonde snacks. “Bovendien krijg je op deze manier alle essentiële voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft”, zegt Young. “Portiecontrole draait niet om het eten van minuscule maaltijden, maar om het consumeren van grote porties gezonde producten en kleine porties ongezonde producten.”

Wil jij beginnen met afvallen? Dit is het beste moment om een nieuw dieet te starten