Januari is geen goede periode om verandering aan te brengen

Misschien heb je je al eens afgevraagd waarom goede voornemens zo snel stranden en eigenlijk geen kans van slagen hebben. Dat heeft eigenlijk een hele eenvoudige oorzaak: januari is gewoon niet de juiste periode om veranderingen in je leven aan te brengen. En ook dat heeft weer een heel voor de hand liggende reden: het in winter, en de winter is vaak donker en koud.

Als het donker en koud is hebben mensen behoefte aan comfort en gezelligheid. Helaas horen daar vaak slechte gewoontes bij, zoals bijvoorbeeld een lekker glaasje wijn en een borrelplank. Bovendien duurt het in januari nog heel erg lang voordat er lekker weer in aantocht is, waardoor we onze ambities sneller laten varen.┬áKortom, in deze periode kun je het shaken om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Een dieet kun je het beste starten in het voorjaar

Goede voornemens zijn er namelijk niet voor niks: ze duiden op een universeel gebrek aan zelfdiscipline. Natuurlijk is het logisch dat we niet iedere dag van het jaar dezelfde portie discipline hebben, aangezien er factoren zijn die hier in positieve en negatieve zin op inspelen. Temperatuur is daarbij een heel belangrijke factor: lage temperaturen zijn niet bevorderlijk voor onze dagelijkse dosis zelfdiscipline, terwijl hoge temperaturen onze discipline juist ten goede komt. Je raadt het dus al: verandering kun je het beste aanbrengen als de temperaturen weer beginnen te stijgen.

Dat geldt dus ook voor een dieet: als je wat kilo’s kwijt wil raken, kun je daar het beste in het voorjaar mee beginnen. De lente is volgens experts ideaal om te beginnen met afvallen, aangezien de omstandigheden goed zijn. De dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog en de natuur komt weer tot leven.

Als het warmer is, heb je minder eten nodig

Een andere reden om in het voorjaar te beginnen met afvallen heeft opnieuw te maken met de temperatuur. Warmer weer zorgt er namelijk niet alleen voor dat je beter gemutst bent, maar heeft ook invloed op je eetlust. Hoe warmer het is, des te minder zal je lichaam snakken naar voeding. In plaats daarvan heeft je lichaam veel meer behoefte aan vocht. Bij kou is dat precies andersom: je lichaam zal dan veel meer behoefte hebben aan voeding om te verbranden en je lichaam warm te houden. Met andere woorden is het starten van een dieet in januari – doorgaans de koudste maand van het jaar – niet bepaald een verstandig idee. Je lichaam vraagt dan instinctief om meer voedsel en meer comfort dan in het voorjaar. Daarom zien veel mensen hun goede voornemens in rook opgaan. Spaar ze daarom liever op voor later en voer ze bijvoorbeeld vanaf 1 april uit.

Lees ook: wat is het beste tijdstip om junkfood te eten, zonder je dieet volledig te verpesten?