Tijdstip van het eten van junkfood is van groot belang voor je lichaam

Veel mensen volgen vroeg of laat in hun leven een dieet. Een dieet is een voedingspatroon dat om medische redenen afwijkt van je gewone voeding. Vaak wordt hiermee een dieet bedoeld met afvallen als doel, maar je hebt bijvoorbeeld ook bepaalde sportdiëten. Het doel van een afvaldieet is natuurlijk, zoals de naam al zegt, om die kilo’s kwijt te raken. Zo adviseert het Voedingscentrum om gewicht te verliezen door een gezond en volwaardig voedingspatroon, in combinatie met voldoende beweging. Maar toch heeft iedereen wel eens de neiging om iets ongezonds te eten, en deze verleiding kan vooral tijdens je dieet erg groot zijn. Af en toe snacken kan echt geen kwaad, mits je het op de juiste wijze doet.

Uit een onderzoek, dat in 2018 in de Current Biology werd gepubliceerd, is namelijk naar voren gekomen dat het tijdstip waarop je junkfood eet een grote invloed heeft op de manier waarop je lichaam koolhydraten en vetten metaboliseert. Zo blijkt dat de hoeveelheid energie die ons lichaam in rust verbrandt het laagst is in de vroege ochtenduren en het hoogst in de late middag- en vroege avonduren. Dit wordt ook wel de rustenergieverbruik(REE) genoemd. Hieruit kwam ook naar voren dat het lichaam in de ochtend efficiënter is in het verbranden van koolhydraten, en in de avond efficiënter is in het verbranden van vetten.

hoe laat eten op cheat day

De juiste voedingssamenstelling heeft ook impact

Verder is de impact van junkfood op de stofwisseling van ons lichaam niet alleen afhankelijk van het tijdstip, maar speelt de voedingssamenstelling van het voedsel ook een belangrijke rol. Zo bevat veel junkfood koolhydraten, vooral suikers en zetmeel. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel snel stijgen en daarna weer dalen. Dit kan de insulinesecretie beïnvloeden, wat mogelijk leidt tot gewichtstoename en andere metabolisme problemen. Maar het eten van complexe koolhydraten houdt juist je bloedsuikerspiegel de hele dag stabiel. Het eten van complexe koolhydraten in de ochtend is het meest gunstig, omdat het koolhydraatmetabolisme van je lichaam dan op zijn hoogtepunt is. Eiwitten in junkfood spelen ook een grote rol. Wanneer je namelijk voedsel met veel eiwitten binnenkrijgt, zoals kippenvleugels, kun je je langer vol voelen. Dit kan erg helpen om je calorie-inname onder controle te houden en om met mate te snacken.

Door dus veel aandacht te besteden aan wanneer en welke soorten voedingsstoffen je binnenkrijgt tijdens het eten van junkfood, is het wel degelijk mogelijk om soms tijdens je dieet eens te genieten van een snack tussendoor.

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen, en sommige mensen kiezen wel voor een héél apart dieet. Zo viel een man veel kilo af met een bierdieet.