Waarom mannen het zwaar hebben na een scheiding

Toch hebben mannen het statistisch gezien vaak nog zwaarder dan vrouwen. Dit heeft natuurlijk verschillende redenen. Op enkele van deze redenen gaan we even wat dieper in.

 

1. Ze krijgen vaak minder steun

De eerste, en zeker geen onbelangrijke reden is dat mannen vaak minder steun krijgen. Over het algemeen is er eerder medelijden met de vrouw, dan met de man. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan de man en de vrouw zelf. Dit komt namelijk omdat vrouwen vaak eerder open zijn over hun gevoelens en hierdoor weten anderen beter wat er met hen speelt. Daardoor krijgen ze vaak dus ook meer steun.

2. Rechtbanken geven vaker voorkeur aan moeders voor voogdijregelingen

Bij een scheiding (die er wat steviger aan toe gaat) moet er door de rechtbank een beslissing gemaakt worden over de voogdijregelingen. Dit houdt bijvoorbeeld in het aantal dagen dat de kinderen doorbrengen bij de ene ouder en het aantal dagen dat ze doorbrengen bij de andere ouder. Over het algemeen zien we dat de kinderen vaak meer dagen bij de moeder worden geplaatst en dit is natuurlijk niet altijd even fijn voor de vader. 

3. Mannen zijn vaker degene die moeten verhuizen

Daarnaast zijn mannen statistisch gezien vaker degenen die het huis verlaten. Zij zullen een nieuwe woning moeten vinden, terwijl vrouwen vaak zeker tot de 18e leeftijd van de kinderen in hetzelfde huis, bij de kinderen, mag blijven wonen.

Moment scheiding aangaan

4. Pensioen delen met de ex-vrouw

Wat ook wel eens voor komt, is dat mannen hun pensioen moeten delen met hun ex-vrouw. Dit komt omdat mannen vaak het grootste gedeelte werken, terwijl vrouwen in huis zorgen voor de kinderen. Hierdoor zijn de vrouwen financieel gezien soms afhankelijk van hun man, waardoor ze ook een minder groot pensioen hebben opgebouwd. Hierdoor moeten mannen soms hun pensioen delen. 

5. De gezondheid van mannen gaat vaak achteruit na een scheiding

Wat onderzoek ook doet aanduiden, is dat de gezondheid van mannen vaak achteruit gaat na een echtscheiding. Dit gebeurt om verschillende redenen. Ten eerste omdat mannen, volgens onderzoek twee keer zo veel kans hebben op een depressie. Dit laat zien hoe enorm groot de impact is die een echtscheiding kan hebben op een man.

6. Mannen zijn meestal verplicht alimentatie te betalen

Daarnaast moeten mannen vaak een verplichte alimentatie betalen. Hoewel zij natuurlijk graag hun kinderen financieel ondersteunen, kan dit toch een flinke kostenpost zijn die er ineens bijkomt. Hierdoor moeten zij bijvoorbeeld meer gaan werken, wat weer meer stress op kan leveren. 

Een echtscheiding is dus erg zwaar voor beide partijen. De eerder benoemde redenen maken het, statistisch gezien, net wat zwaarder voor de man, maar het is natuurlijk verschrikkelijk voor beide partijen.