Wat houdt de ‘5 tot 9’ trend precies in?

De nieuwe ‘5 tot 9′ trend verscheen onlangs op sociale media, waar het delen van individuele ochtendroutines al geruime tijd erg populair was. Dit fenomeen schrijft voor om – hou je vast – op te staan rond 04:30 ’s ochtends. Het doel hiervan is om vóór het begin van je werkdag, die in veel gevallen om 9 uur begint, een volledige vier uur quality time met jezelf te hebben.

Je kunt deze tijd gebruiken om jezelf te verwennen, bijvoorbeeld door te mediteren of te wandelen. Anderen gebruiken deze tijd liever iets nuttiger en gaan bijvoorbeeld hun bed opmaken, sporten of koken. Als je deze 5 tot 9 trend zorgvuldig naleeft, kun je het aantal uren in je dag flink vergroten, maar niet zonder consequenties. Er zitten namelijk wel degelijk verschillende gezondheidsrisico’s aan verbonden aan deze trend.

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor te weinig slaap

Eén van de meest voorkomende problemen bij de 5 tot 9 trend is te weinig slaap. Daarom slaat Vanessa Hill, slaapdeskundige en ook actief op sociale media, keihard terug. “Ik ben een slaaponderzoeker en ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer je je slaap niet moet opofferen voor een of andere ochtendroutine om productieve dingen te doen om 5.30 uur ’s ochtends”, stelt Hill.

Het zit er namelijk dik in dat je te maken krijgt met een slaaptekort en dit kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. De gemiddelde volwassen persoon heeft namelijk op zijn minst zeven uur slaap per nacht nodig om normaal te kunnen functioneren. Diëtiste Gina Cleo voegt hieraan toe dat het doorbreken van een gezond slaapritme nog meer nadelige gevolgen kan hebben. Ze spreekt onder andere over inefficiënte gevoelens, onrealistische doelen stellen en het verwaarlozen van je lichaam.

@braincraft It’s okay (and good!) to sleep in. Don’t sacrifice your health for more productivity, whether it’s a #5to9before9to5 #5to9 #5to9routine #4amgymgrind #3ammorningroutine #morningroutine #beforework #4amtrend #4ammorningroutine #fyp #sleep #sleepexpert ♬ original sound – Vanessa Hill

Deze trend heeft ook nadelige gevolgen voor anderen

Bovendien reikt de invloed van de 5 tot 9 trend verder dan je denkt. Niet iedereen is namelijk in staat om zo vroeg hun bed uit te komen, en dit leidt in sommige gevallen tot schuldgevoelens of zelfkritische gedachten. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen om 04:30 op kan staan zonder zich de rest van de dag futloos of lusteloos te voelen. In dat geval kan het efficiënter zijn om bezigheden als sporten, wandelen of de was doen niet voor, maar na de werkdag te ondernemen. Als je daarentegen productiever bent vóór je werk en je graag nog een kopje koffie drinkt bij zonsopkomst, is de 5 tot 9 trend wellicht wel geschikt voor jou. Een voorwaarde is dan nog steeds wel dat je 7 uur per nacht slaapt, aldus Hill. Het gaat erom dat je bepaalt wat voor jouw levensstijl het best werkt: het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je aan twee uurtjes voor de start van je werkdag ook genoeg hebt.