Druk maken om de mening van anderen

Als je je leven niet laat leiden door wat anderen van je deken is het resultaat een leven waar je blij van kan worden. Je vraagt natuurlijk nog steeds om advies van mensen die je vertrouwt en naar wie je opkijkt. De keuze is aan jou of je advies neemt of niet. Je trekt uiteindelijk je eigen plan. Je kan dan uiteindelijk wel zeggen dat je in elke situatie jezelf bent.

Maak je los van het oordeel en/of verwachtingen van anderen. We zeggen niet dat het je totaal niet moet uitmaken wat anderen van je vinden. Je zou immers nooit iets willen doen om de mensen waar je van houdt in de steek te laten of te kwetsen. Maar proberen je zogenaamde ‘vrienden’ te plezieren met al je acties is belachelijk.

Richt je op jezelf. Maar hoe begin je hiermee? Hoe kan je er beter voor zorgen dat de mening van anderen niet bepalen wie jij bent  of hoe je leven eruit gaat zien?

1. Hun mening is slechts een mening

Als je wil dat de mening van anderen je niet meer veel doen, dan moet jij je realiseren dat de mening van anderen slechts een mening is. Het is altijd belangrijk om de mening te hebben van degenen die het beste met je voor hebben, maar proberen iedereen gelukkig te houden zodat ze jou leuk vinden, is gewoon nep gedrag en slecht voor je mentale gezondheid.

2. Begin jouw eigen mening te respecteren

Respect is een basishouding die wij als mensen allemaal zouden moeten hebben. Respect voor de ander maar vooral voor jezelf. Het is goed voor je geweten, voor het geweten van anderen maar vooral voor jouw eigenwaarde. Het zorgt dat je groeit, nieuwe dingen leert en de wereld op een andere manier gaat bekijken.

Iedereen zal een eigen mening hebben over een bepaald onderwerp en iedereen zal ongetwijfeld zijn of haar visie over iets hebben. Is dat strafbaar? Absoluut niet! Door diversiteit aan meningen leer je tenslotte van elkaar. Wat jij achteraf met die mening doet is volledig aan jou. Of je zet het op een respectvolle manier aan de kant of je neemt het tot je. Als je het lastig vindt om uit te vogelen wat er zich daarboven allemaal afspeelt, schrijf het dan eens op. Pak pen en papier en begin gewoon te schrijven. Het hoeft nergens over te gaan en niemand hoeft het te lezen. Als je helemaal uitgeschreven bent, kan je je eigen gedachtes even terug lezen. Bepaal dan zelf welke je wil houden en welke toch niet bij je passen

vrouwen mening ergernissen irritant

3. Bouw aan je zelfvertrouwen

Er zijn heel veel dingen die je kan doen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Door bijvoorbeeld al je afspraken met jezelf na te komen. Hoe vaker jij afspraken met jezelf nakomt, hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt. Zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft veel te maken of je competent genoeg bent. Werk veel aan jezelf, probeer je dan ook dagelijks te verbeteren. Ga bijvoorbeeld wat nieuws leren, hierdoor kan je je zelfvertrouwen een boost geven. Door een nieuwe reeks vaardigheden te verwerven, kun je jouw zelfvertrouwen een boost geven en je mening over jezelf drastisch vergroten.

4. Moet iedereen je leuk vinden?

Als iedereen je leuk vindt, heb je geen persoonlijkheid. Het is onmogelijk dat je bij iedereen in de smaakt valt. Als je dat wel wil, dan moet je je bij elk persoon aanpassen, nieuwe rollen aannemen en steeds bijhouden wat je bij deze persoon wel of niet kan zeggen of doen. Heel vermoeiend. Het heeft helemaal geen zin om ervoor te zorgen dat iedereen je leuk vindt. Je houdt het toch nooit vol. Het maakt niet uit of anderen je leuk vinden, als jij maar jezelf leuk vindt en dan vind je vanuit daar je groep wel.

5. Voor wie leef je?

Je leeft voor jezelf, niet voor anderen. Besef dat jij de kapitein bent van jouw schip (leven) en niemand anders. Geef je het roer aan iemand anders of ga jezelf varen? Sommige mensen proberen hun hele leven een beeld vast te houden, zodat mensen ze leuk vinden. Leef je niet liever het leven dat je zelf wilt? En dat je tevreden bent met wie je bent? Een beeld proberen vast te houden is vermoeiend en zinloos. Je moet gewoon beginnen met wat je uit het leven wilt halen. Het punt is dat als je niet begint te doen wat je nu wilt doen, je dat waarschijnlijk nooit zult doen. Je zult je alleen maar bezig houden met wat andere mensen denken en op een dag ga je er spijt van krijgen.