Wat is de 5:1 regel?

Een gezonde en succesvolle relatie krijg je niet zomaar, daar moet je moeite voor doen. Wanneer je te vaak ruzie maakt, is een relatie vaak gedoemd om te eindigen. Logisch, denk je misschien, maar dat is ook echt wetenschappelijk bewezen. Volgens onderzoek volgen de beste relaties namelijk de ‘magische’ 5:1 regel. Het gaat daarbij om de verhouding tussen positieve en negatieve interacties tussen twee partners.

 

Onderzoekers John Gottman en Robert Levenson deden onderzoek naar succesvolle relaties. Hoe zorgden koppels ervoor dat ze ondanks ruzies en conflicten toch bij elkaar bleven? Dat zat hem vooral in hoe die conflicten opgelost werden. De koppels die 9 jaar later nog samen waren, hadden namelijk ook positieve interacties tijdens het oplossen van een conflict. De verhouding daarvan? Het liefst vijf positieve interacties voor elke negatieve interactie. Daarom heet het dus de 5:1 regel.

Positieve en negatieve interacties in relaties

Het onderzoek wees dus uit dat de meest stabiele relaties de 5:1 regel volgden. Die regel is eigenlijk zo simpel dat het ook heel makkelijk onbewust kan gaan. De stellen in het onderzoek hadden er natuurlijk geen idee van, want die regel is op hen gebaseerd. Het gaat dus om interacties en je reactie op elkaar. Een conflict kan klein zijn, maar het kan ook om een langer durende ruzie gaan. En terwijl je het probeert op te lossen, heb je vaak verschillende soorten interacties met elkaar. Er zijn zowel negatieve als positieve reacties op wat de ander doet.

wat is de 5 1 regel

Negatieve interacties of reacties tijdens een conflict zijn bijvoorbeeld snauwen of met je ogen rollen wanneer iemand iets zegt. Je kunt een negatieve reactie zowel met woorden als met lichaamstaal communiceren. Voorbeelden van positieve interacties tijdens een conflict zijn interesse tonen in wat de ander te zeggen heeft, affectie en empathie tonen en af en toe ook de ander gelijk geven. Ook een grapje tussendoor kan wonderen doen.

De beste manier om ruzie tegen te gaan is natuurlijk om te weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen!