Ben je in spiermassa of in vet aangekomen?

Mogelijk heb je wel eens mensen horen zeggen dat spieren meer wegen dan vet. Dat is waar, het ligt alleen wel iets genuanceerder. Het gaat namelijk om dichtheid, dus het gewicht per – bijvoorbeeld – een kubieke centimeter. Dat spieren meer wegen per kubieke centimeter komt doordat ze compacter zijn dan vet. Een kilo vet neemt dus meer ruimte in dan een kilo spieren. Dat betekent dat je soms veranderingen kunt zien in je lichaam terwijl de weegschaal dat niet lijkt aan te geven.

 

Hoe kan je zien of je spiermassa gegroeid is?

Er zijn verschillende manieren om te zien of je vet of juist spieren aangekomen bent. Dat heeft onder andere te maken met de plekken waar vet opgeslagen wordt. Dat hangt af van je genen, maar ook van je geslacht. Als man zul je vet vaak bij je buik en armen vinden. En dan is er ook nog het verschil tussen visceraal vet – rond je organen – en het meer zichtbare vet genaamd subcutaan vet. Wanneer je als man merkt dat je rond je middel aankomt en je misschien iets ‘zachter wordt’, dan heb je er waarschijnlijk wat meer vet bij.

Het kost ook veel meer moeite om spieren aan te komen dan vet. Wanneer je jezelf dus een beetje hebt laten gaan met eten en minder sport, dan is er een grote kans dat je aangekomen bent in vet. Zelfs een halve kilo spieren erbij kost al een grote hoeveelheid inspanning waarbij je meerdere keren per week minstens een uur aan krachttraining moet doen.

spieren aankomen of vet

Hoe kan je je vetpercentage laten meten?

In veel sportscholen kun je voordat je aan een programma begint, je lichaamssamenstelling laten meten. Daardoor weet je dan je vetpercentage en spiermassa. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het kan door middel van een bio-impedantiemeting (BIA) waarbij de elektrische weerstand gemeten van het lichaam gemeten wordt. Een andere optie is een huidplooimeter, waarmee je een stuk huid en vet vastpakt om het te meten, zodat je je vetpercentage kunt berekenen. Andere mogelijkheden die minder voorkomen zijn een DEXA-scan of een CT-scan en bloedtesten. Door na een paar weken nog een keer te meten weet je of je meer of minder vet en spiermassa hebt.