Hoe kan je een financiële buffer opbouwen?

Sommige mensen vinden het onzinnig om te sparen of zeggen dat ze er geen geld voor hebben. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Geld achterhouden is juist alleen maar handig. Je weet maar nooit wat er allemaal kan gebeuren. Het kan zomaar zijn dat jij plotseling een groot bedrag moet betalen voor iets onvoorziens.

Echter zijn er ook een aantal grote uitgaven waar jij je wel op kan voorbereiden, zoals het kopen van een huis of een auto waar jij als klein jochie al van droomt. Om dan een mooi bedrag te hebben gespaard is erg handig.  Zo hebben de meeste huishoudens in Nederland een bedrag van €10.000,- aan spaargeld. Dit is dan ook een mooi eerste doel om te hebben. Maar hoe kun je nu in een aantal jaar het reusachtige bedrag van € 100.000,- bij elkaar hebben gespaard?

Dit bedrag moet je maandelijks opzij zetten om in 10 jaar €100.000 te sparen

Velen kunnen in zeven jaar €100.000,- sparen

Voor de mensen die een wat hoger inkomen hebben, is het relatief eenvoudig om in zeven jaar tijd de €100.000,- te halen. Dit doe je door elke maand €833,50,- aan de kant te zetten. Ja, dit is een erg hoog bedrag en voor veel mensen is dit ook niet realistisch. Maar voor de mensen met een wat hoger inkomen is dit zeker een realistisch doel, vooral wanneer je dit samen met je partner doet. Doe je dit elke maand voor tien jaar lang? Dan heb je je doel bereikt.

Dit bedrag moet je maandelijks opzij zetten om in 10 jaar €100.000 te sparen

Het begint vaak bij een aanpassing in je dagelijkse gewoontes. Eet jij bijvoorbeeld iedere dag een luxe broodje bij een bakker om de hoek, van je kantoor dan zal je dit op maandbasis echt een flink bedrag kosten. Stel je voor dat dit 8 euro per dag is, dan ben je al zo’n €240,- kwijt aan de die prijzige lunch van je. Ook heb jij ongetwijfeld onnodige abonnementen lopen, waardoor jij iedere maand een paar tientjes weggooit. Les #1: alle kleine beetjes helpen. Wil je weten hoe je kan sparen door kleine aanpassingen? Lees dan de tips waarmee je bespaart op je dagelijkse uitgaven.

Hoe spaar je in 10 jaar tijd een ton?

Voor de meeste mensen is €100.000,- in 10 jaar tijd sparen het meest realistisch. Wanneer je namelijk zo’n €3.000,- netto-inkomen hebt, met ongeveer €800,- aan vaste lasten, dan kan je €833,- elke maand aan de kant zetten. Je hebt naast deze bedragen dan ongeveer €1.367,- over om te besteden aan levensonderhoud en aan leuke dingen. Dat zou wel genoeg moeten zijn toch? Krijg je van je werk toevallig nog vakantiegeld, krijg je een dertiende maand betaald of krijg je een winstuitkering? Dan kan je zelfs nog die €833,- wat naar beneden trekken.

Ben je nu benieuwd met welke baan in Nederland je zoveel verdient dat je in zeven jaar de €100.000,- bij elkaar kunt hebben? Check dan de lijst met de beroepen met de hoogste salarissen in Nederland.