Spaargeld van Nederlandse huishoudens in 2023

In de afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds meer gaan sparen en volgens het Centraal Bureau voor Statistiek hebben Nederlandse huishoudens dan ook een gemiddeld bank- en spaartegoed van  46.300 euro. Natuurlijk is dit met een korreltje zout te nemen, omdat er flinke uitschieters bij zitten én een groot aantal mensen ver onder dit gemiddelde zit. Zo hadden 877.000 huishoudens namelijk meer dan 100.000 euro op de bank staan. Door dit enorme vermogen verschil ligt het gemiddelde spaarbedrag dus relatief hoog, maar als we kijken naar de gemiddelde doorsnee waarde van het spaargeld van Nederlandse huishoudens in 2023 komen we uit op een veel realistischer bedrag.

 

Doorsnee waarde van het spaargeld

Als we dus kijken naar de gemiddelde doorsnee waarde van het spaargeld van Nederlandse huishoudens in 2023 ligt dit dus veel lager dan die 46.300 euro. Het realistische bedrag ligt namelijk op 18.200 euro. Hierbij heeft de helft van de Nederlanders een groter bedrag op de bank staan, terwijl de andere helft een kleiner bedrag aan spaargeld heeft. Maar welke huishoudens sparen nou eigenlijk het meeste en welke het minste?

Spaargeld-nederlandse-huishoudens

Het meeste en het minste spaargeld van Nederlanders

Wat blijkt is dat hoge bedragen op de spaarrekening vooral veel voorkomen bij mensen die als zelfstandige werken of pensionado zijn. Zo blijkt namelijk dat 17 procent van de pensionado’s die hun inkomen uit hun pensioen halen meer dan 100.000 aan spaargeld hebben en dat is lekker meegenomen als je op leeftijd bent.

De Nederlandse huishoudens met het minste spaargeld zijn de uitkeringsontvangers. Zij hebben gemiddeld een maximaal bedrag van 2.500 euro op hun spaarrekening staan, maar dit is absoluut niet van zelf sprekend. Sterker nog: ruim de helft van deze huishoudens heeft namelijk minder geld op hun spaarrekening staan. Kortom, het spaargeld in Nederland loopt enorm uit een en daarom is het toch fijn dat de rente weer een beetje omhoog gaan!