Hoe kan je geld besparen op je dagelijkse uitgaven?

Grote kans dat je net als alle anderen ten prooi valt aan de slimme verleidingen van de supermarkt. Het is namelijk niet zozeer het boodschappenlijstje wat het zo duur maakt, maar de impulsaankopen.

 

Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je nooit meer dan kan geven dan wat echt belangrijk zodat je geld kan besparen op je dagelijkse uitgaven.

1. Zelf koffie zetten en meenemen

De belangrijkste tip: zet thuis koffie en neem het gewoon mee in een reismok. Dat is een stuk goedkoper dan je dagelijkse kop koffie bij een koffiezaakje te kopen. Dit bespaart je minstens drie euro per dag (als het niet meer is) en op jaarbasis kan dat oplopen tot een flink bedrag. Drink je graag koffie, dan bespaar je op die manier voldoende om een leuke vakantie te boeken.

koffie drinken voor een powernap

2. Lunchpakket zelf maken

Het leven wordt nog goedkoper dan je de broodjes bij het tankstation gewoon links laat liggen en je zelf je lunch van huis meeneemt. Er is niets mis mee om het ouderwetse te omhelzen als je daarmee eveneens een flink bedrag kunt besparen. Een aantal belegde broodjes kopen kost al snel zeven euro of meer en dan houd je dan mooi in je zak.

3. Maaltijden per week plannen

Ook voor het avondeten geldt dat je flink kunt bezuinigen als je ook dit van tevoren goed weet te plannen. Bepaal op maandag wat je de rest van de week wil eten en stel op die manier je boodschappenlijstje samen. Als je erin slaagt om je ook echt te beperken tot de dingen die op je lijstje staan, ben je nooit teveel geld kwijt.

4. Advertenties nalopen

Wil je serieus aan de slag met het besparen van geld, pluis dan de advertenties van de supermarkten na. Op die manier kun je aardig wat voordeel behalen. Dat laatste is zeker het geval als je een flinke vriezer hebt staan.

5. Koop alleen wat je nodig hebt

Het klinkt als het intrappen van een open deur, maar koop alleen wat je ook echt gaat gebruiken. Het heeft weinig zin om acht blikken erwtensoep in te slaan als je dat hooguit eens per maand eet. Ga je toch bepaalde artikelen inslaan, let er dan ook dat deze houdbaar zijn. Zaken als aardappelpuree uit een zakje kun je (bijna) onbeperkt bewaren waardoor je dus makkelijk een leuke voorraad kunt aanhouden als dit in de reclame is.

geld besparen apps

6. Gebruik de juiste apps

Apps kunnen een handige manier zijn om geld te besparen. Zo kun je precies uitvinden waar bepaalde producten het goedkoopste zijn en van welke aanbieding je wil profiteren.

7. Stem je maaltijden af op de aanbiedingen

Zoals we al eerder zeiden kan het slim zijn om je maaltijden een week vooruit te plannen. Nog slimmer is het om die maaltijden te baseren op wat in de aanbieding is. Door op die manier je inkopen te doen ben je nog goedkoper uit.

8. Ga voor het huismerk

Je merkt al snel op dat er in een supermarkt verschillende merken zijn. Je hebt de dure A-merken, het huismerk en het budget merk. Het verschil in kwaliteit tussen een A-merk en het huismerk is vaak zo klein dat het de moeite loont om voortaan te kiezen voor het huismerk. Je eet er zeker niet minder om, maar je bent wel een stuk goedkoper uit.

9. Vries de leftovers in

Wil je nog slimmer zijn, kook dan voortaan meer dan je in feite zult eten. Het grote voordeel is dat je het overgebleven deel kunt invriezen en dit een andere keer weer kunt opwarmen. Op die manier profiteer je optimaal van de aanbiedingen in de winkel, bovendien ben je ook nog eens minder tijd kwijt aan het bereiden van je avondeten. Dat je daardoor ook nog een minder afval produceert is mooi meegenomen.

10. Leg een noodvoorraad aan

Ben je een beetje slim, dan zorg je ervoor dat je altijd wat in huis hebt wat je even snel kunt bereiden. Dat kan handig zijn als je eens wat later thuis komt dan gepland, bijvoorbeeld door het sporten of na het uitgaan. Dat hoeft niet eens heel complex te zijn. In veel gevallen kun je al volstaan met een potje knakworsten of noodles. In vijf minuten zet je dan al een voedzame maaltijd op tafel.