Liever een goed innerlijk of knap uiterlijk?

De Universiteit van Leiden leek het een goed idee: onderzoeken of het uiterlijk belangrijk is in een relatie. In samenwerking met het blad Quest werd een bijzonder onderzoek opgestart om een antwoord te geven op die vraag. Ook al zijn de resultaten nog niet bekend, het blijkt wel dat de interesse aanzienlijk is.

 

Bijzonder onderzoek naar de aantrekkingskracht

Een goede match is afhankelijk van tal van factoren en je kan er natuurlijk vergif op innemen dat het uiterlijk daar ook een rol bij speelt. Toch is een leuke kop niet het voornaamste als je kijkt naar de online reacties op het onderzoek. Toch hopen de onderzoekers een goed beeld te krijgen van wat potentiële partners belangrijk vinden.

Geen vragenlijst maar matches

In tegenstelling tot vergelijkbare onderzoeken, gaat het nu niet om het invullen van een vragenlijst op het voeren van gesprekken met deelnemers aan het onderzoek. De opzet is in ieder geval anders. Zo worden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Terwijl de ene groep wordt gematcht met een mogelijke partner op basis van een fysieke voorkeur, wordt de andere groep deelnemers gematcht op basis van persoonlijkheid.

vast aan het daten of gaat de ander nog met anderen naar bed.

De kandidaten krijgen vervolgens een e-mail met een foto van hun ‘match’ en de contactgegevens. Nu gaan de onderzoekers geen daadwerkelijke matches maken, dit laat men over aan de kandidaten. Uiteraard hoopt men dat er leuke stelletjes worden gevormd. Op basis van het aantal matches die tot stand komen, hopen de onderzoekers te weten te komen of het uiterlijk of de persoonlijkheid de doorslag geeft. Kortom, wat triggert iemand om een relatie aan te gaan met een ander?

‘Innerlijk veel belangrijker dan het uiterlijk’

Volgens een deskundige zou de uitslag al bij voorbaat logisch zijn. Relatiepsycholoog Liselotte Visser stelt dat het innerlijk uiteindelijk de doorslaggevende factor is. Volgens haar is op de lange termijn het innerlijk de bepalende factor. Een leuke kop is mooi meegenomen, maar een goed innerlijk houdt de relatie interessant. Het zorgt namelijk voor een aantrekkingskracht die blijvend is. Kortom, van een mooi bord kan je niet eten.

Ook veel Nederlanders zijn die mening toegedaan. Een kort online onderzoek door EditieNL laat niks aan duidelijkheid te wensen over. Veel mensen stellen dat een aantrekkelijk karakter er juist voor zorgt dat partners elkaar aantrekkelijker gaan vinden op termijn. Daarmee zou een minder aantrekkelijke partner alsnog succesvol kunnen zijn bij het opbouwen van een relatie. Maar liefst 82% vindt het innerlijk belangrijker dan het uiterlijk.