1. Melkboeren zijn dol op whisky

Niet alleen van het drinken, maar vooral van de producten die over blijven bij het maken van whisky. Whisky vindt zijn origine namelijk in bier en de restanten die overblijven na het maken van whisky is ook nog een handig te gebruiken. Koeien zijn hier namelijk gek op en het is ook nog eens voedzaam. Tevens gaat hun melkproductie hierdoor omhoog.

2. Winston Churchill zijn favoriete drank

De wereldberoemde Engelse premier was niet vies van een sterk glas whisky op z’n tijd. Hij had op zijn slaapkamer én op zijn studeerkamer altijd een fles paraat staan, mocht de drang aanwakkeren. Soms kwam er zelfs een nipje kijken bij het ontbijt, samen met koude kreeft. Niet alleen een ongelooflijke badass, maar ook een levensgenieter dus.

Wil jij net als Churchill kunnen genieten van een whisky? Zo kan je whisky leren drinken.

whisky feiten

3. De eerste reclame ooit ging over whisky

De eerste reclame in 1897 ging over niets anders dan whisky. Hoe kon het ook anders.

 

4. Je kan een masterdiploma halen

In het Schotse Edinburgh, waar brouwen een kunst op zich is, kun je je masterdiploma halen in whisky brouwen. De opleiding, Brewing & Distilling, zorgt ervoor dat je binnen no-time je eigen whisky-brand op de markt kunt brengen.

5. De drank heeft geen houdbaarheidsdatum

Het blijft altijd goed. De smaak en kleur kunnen wat gaan veranderen, maar het zal altijd te drinken zijn.

6. Houdbaarheid onder vriespunt

Het is zelfs zo goed houdbaar dat het na meer dan honderd jaar onder vriespunt nog een uitstekende kwaliteit kan hebben. In 1896 is een krat verloren geraakt in Antarctica en honderd jaar later werd het vat gevonden: de drank was niet eens bevroren en de drank had nog een uitstekende kwaliteit.

7. De datum op een blend whisky is deels juist

Hoe oud een fles blend is, is niet af te lezen van de fles. De datum op de fles is namelijk van één van de soorten whisky die er in is geblend, meestal het jongste deel. Er kunnen nog veel oudere dranken in vermengd zijn.

whisky feiten dingen die je niet wist

 

8. De vaten dragen bij aan de smaak

De smaak van wordt voor het overgrote deel geweid aan de houten vaten waar de drank in rijpt.

9. De ingrediënten zijn bijna hetzelfde als die van bier

Eigenlijk is het gewoon gedestilleerd bier zonder hop. Het bestaat namelijk uit graan, gist en water.

10. Elk soort graan is te gebruiken

Omdat de drank van graan wordt gemaakt, kun je de traditionele mais, rogge en gerst vervangen door elk ander soort graan. Dit kan voor jullie gezondheidsfreaks zelfs met quinoa. Er wordt al mee geëxperimenteerd, maar we kunnen pas na enkele jaren rijpen proeven of de smaak net zo goed is.