Lossen lappen vel, immense kraters of nijpende kloven op je lippen die voortdurend opengaan. Je hebt er gewoon geen zin in en je wilt er zo snel mogelijk van af. Als je op een donkere, natte nacht richting huis fietst, kan het zomaar zo zijn dat je de volgende ochtend wakker wordt met droge of schrale lippen. Zo erg dat de ruige kant van je keukenspons er jaloers op zou zijn. Los van dat het er esthetisch niet op vooruit gaat, is het ook geen fijn gevoel. Volg vooral deze 10 tips op om droge en schrale lippen tegen te gaan, dan zijn ze hopelijk snel verleden tijd.

1. Niet gaan pulken

Laten we beginnen met de meest voorkomende fout die wordt gemaakt. Die losse velletjes die aan je lip hangen, niet eraf trekken! Droge lippen gaan vaak gepaard met loshangende stukjes vel en laat dat ook zo. Los van het feit dat er wondjes kunnen ontstaan, zijn de open plekken ook veel vatbaarder voor bacteriën. Het is heel verleidelijk, maar houd jezelf in bedwang.

2. Kappen met likken

Droge en schrale lippen? Dan moet je vooral niet gaan likken aan je lippen! Je kent het wel, je voelt dat je droge lippen hebt en dan lijkt het logisch om die natte lap in je mond er even overheen te halen. Tuurlijk heeft het korte termijn wel effect, maar dit zorgt er alleen maar voor dat het weer herstelt. Ga gewoon lekker aan wat ander likken.

lippen

 

4. Hydratatie

Drink voldoende – iets wat sowieso een goede tip is. Geen koffie en geen alcohol, want dit zorgt er juist voor dat je uitdroogt. Wat dan wel? Water en thee. Wat je ook kan doen is je lippen insmeren met een beetje komkommer. Deze groente zit bomvol vitamine c en hydrateert ook nog eens super goed. Top, toch?

5. Vermijd zuur eten

Spreek op zich wel voor zichzelf. Ga niet lopen kragen aan pittig, zuur of zout eten. Deze stoffen zijn schadelijk en voelen nou niet bepaald bevredigend in beschadigde lippen en ze zullen het herstelproces niet ten goede doen.

6. Producten gebruiken

Gebruik lippenbalsem en bij voorkeur een met ’n vette substantie. De meningen zijn nogal verdeeld als het over op producten aankomt en of het überhaupt bij iedereen helpt. Dus probeer uit wat voor jou het beste werkt. Vermijd in ieder geval lippenbalsem met sterke geuren of parfum.

7. Bescherm ze tegen de zon

Gelukkig is dit momenteel niet zo’n relevante factor, tenzij je aan je vakantiehuis zit in Griekenland. Maar onthoudt wanneer de eerste zonnestralen weer eens richting ons lage land vinden, dat je je lippen hier goed tegen beschermt.

lippen

 

8. Luchtvochtigheid

Droge lucht en lippen hebben een direct gevolg op elkaar. Hoe droger de lucht hoe krokanter je lippen zullen worden. Daarom is het verstandig om je te voortbewegen in ruimte met een hoge lichtvochtigheid. Om dit in je eigen huis te creëren, kan je eventueel de aankoop van een bevochtiger overwegen – dan gaat het ook nog eens lekker ruiken in die mancave van je.

9.  Check je medicijnen

Bepalen soorten geneesmiddelen brengen bijwerkingen met zich mee, zo ook droge en schrale lippen. Is dit bij jou van toepassing? Informeer dan even je huisarts om er wat tegen te doen.

10. Keuze tandpasta

Sowieso dat je het over je tanden smeert en niet je lippen. Maar goed, niemand is perfect, dus je kan nog weleens uitschieten of kliederen. Gebruik tandpasta zonder synthetische smaakstoffen. Synthetische smaakstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken waardoor je lippen transformeren in vlezige variant van papier-maché.

Hopelijk trotseren jullie met deze tips de koudere maanden met gezonde, pijnloze lippen. Graag gedaan.