Nadelen van het afvallen

Hoe goed het ook is om aan de slag te gaan met de overtollige kilo’s, zorg ervoor dat je goed voorbereid van start gaat. Naast het opdelen van je uiteindelijke doel in kleine stapjes, is het nog belangrijker om te weten wat er gaat veranderen in je lichaam als je er serieus werk van maakt. De belangrijkste nadelen en bijwerkingen leggen we je stapsgewijs uit.

 

10. Afvallen maakt niet per definitie gelukkig

Als je meer gewicht verliest kom je beter in je vel te zitten en ben je een stuk gelukkiger. Als het zo makkelijk was zou het mooi zijn. Feit is dat het leveren van een topprestatie (dat is afvallen zonder twijfel), je zelfvertrouwen een flinke boost kan geven. Dat wil niet zeggen dat je opeens een stuk gelukkiger bent. De realiteit is namelijk dat afvallen niet per definitie ervoor zorgt dat je het lichaam krijgt waar je altijd van hebt gedroomd. Daar is veel meer voor nodig zoals veel sporten, gezonder (blijven) eten en meer genieten van de kleine dingen.

9. Je krijgt het kouder

Afvallen is leuk, maar het kost energie. Je lichaam moet het namelijk met minder voedingsstoffen doen en dus gaat het op zoek naar alternatieve vormen van energie. Het gevolg is dat je het sneller koud gaat hebben. Dat effect is logisch: je lichaam zal er de voorkeur aan geven om het vet af te breken en dit als energieleverancier te gaan gebruiken. Het op temperatuur houden van je lijf komt dus gewoon op een tweede plek te staan.

hank moody

 

8. Snellere irritaties

Afvallen betekent in de regel dat je minder voedingsstoffen binnen zult krijgen dan wat je gewend was. Logisch dat je lichaam gaat protesteren, het voelt zich tekort gedaan. Minder eten betekent gewoon minder energie. Het simpele gevolg: je voelt je moe en futloos. Op zich is dat geen ramp, alleen kan het zo zijn dat je in de omgang wat minder leuk bent. De honger of trek die je ervaart zorgt er vrij voor dat je humeur eronder begint te lijden en je dus behoorlijk snel geïrriteerd raakt.

7. Je valt niet overal even snel af

Je kunt het proces niet sturen. Je kunt dus moeilijk gaan afvallen met de bedoeling om dat vervloekte buikje weg te krijgen. Die buik gaat heus wel weg, maar ook op andere plekken zul je merken dat je gewicht aan het verliezen bent. Dat zijn vaak niet de plekken waar je het graag wilt verliezen. Wil je dat voorkomen dan zit er maar een ding op: naar de sportschool en spiermassa kweken waar jij het nodig hebt. Zo kan je de vetjes beter vervangen.

6. Angstgevoelens

Wanneer je succesvol bezig bent om de kilo’s kwijt te raken, ga je jezelf dingen ontzeggen. Op zich niet verkeerd, maar doe het niet te radicaal. In veel gevallen is dergelijk gedrag te verklaren doordat je bang bent aan te komen. Logisch dat je probeert de verleiding te weerstaan. Het moet echter niet zo zijn dat dit omslaat in het vermijden van sociale evenementen als verjaardagen. Ben je voor langere tijd aan het afvallen, dan kan die angst om aan te komen steeds groter worden. Probeer dus naast het afvallen ook gewoon te genieten van het leven.

bierbuik trainen wegwerken voeding workout

 

5. Los vel

Ons lichaam slaat het overtollige vet niet op één plek op, maar op verschillende plekken. Zo ontstaat het bekende buikje en de volle billen. Dat zijn niet de enige plekken: ook onder de huid wordt vet opgeslagen. Ga je afvallen, dan is de kans groot dat je zal merken dat je huid minder strak is en juist wat losser gaat zitten. Heb je veel overgewicht dan kan dat dramatische gevolgen hebben: je vel gaat hangen. Je verliest namelijk niet alleen vet, maar ook spiermassa. Wil je dat effect enigszins minimaliseren, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en niet teveel gewicht in een keer verliest.

4. Mensen vinden je ongezellig

Eten wordt vaak gekoppeld als een gezellige activiteit. Ga jij jezelf dus allerlei zaken ontzeggen, dan zul men je snel als ongezellig willen bestempelen. Dat dergelijke stereotyperingen funest zijn als je wilt afvallen is logisch. Het goede nieuws is juist dat je zelf veel kunt doen om het tegendeel te bewijzen. Ongezond eten is namelijk helemaal niet zo gezellig en dus zou je gezonde alternatieven kunnen introduceren. Zo wordt gezond eten ook gezellig.

3. Tekort aan voedingsstoffen

Afgezien van het feit dat je zult merken dat je inderdaad gewicht kwijt bent geraakt, is er ook nog een ander belangrijk risico: de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnen krijgt. Ben je verantwoord aan het afvallen onder begeleiding van diëtiste, dan is dat risico minimaal. Doe je het helemaal zelf, dan loop je het risico dat je bepaalde stoffen tekort komt. Zorg er dus voor dat je ook voedingssupplementen slikt als je vermoed dat je die tekort komt door het afvallen.

gezonde voeding afvallen kantoorbaan

 

2. Anderen weten het beter

Als het over gezond eten gaat hebben we in Nederland zo’n 17 miljoenen deskundigen. De een weet het nog beter dan de ander. De belangrijkste raadgever ben je echter zelf. In veel gevallen speelt jaloezie ook een rol waardoor mensen de neiging voelen om jou te adviseren. Laat je niks wijsmaken: jij kent je eigen lichaam nog altijd het beste, dus go for it!

1. Andere kledingmaat

Het grootste risico van het afvallen zie je terug in de kledingkast. Veel kleren zal je niet aan kunnen omdat het gewoon te wijd zit. Met een beetje pech merk je ook dat je schoenen te ruim zitten. Dat je daar niet vrolijk van wordt is logisch, maar bekijk het ook van de andere kant: je slaagt in je opzet om gewicht te verliezen. Dan mag je jezelf dus best belonen met een nieuwe broek, trui of kostuum.