De eerste Smart Village

De eerste Smart Village is een vissersdorp in het noorden van Tanzania. Het dorp was, internet-wise, altijd offline. Tot nu. Door World Mobile is het dorp nu een Smart Village. Als het aan hen ligt is dit nog maar het begin. Ze streven ernaar de digitale kloof te dichten, om zo iedereen van gelijke toegang tot het internet te voorzien en een wereld vol mogelijkheden te creëren. Het grootste gedeelte van de Afrikaanse landen kampt namelijk met hetzelfde probleem doordat de kosten niet opwegen tegen de winst voor de traditionele exploitanten. De organisatie heeft het beperkte leven van de inwoners in ieder geval positief beïnvloed, zoals je in de video hierboven kunt zien. 

Micky Watkins – CEO World Mobile

Our solution will not only turn a profit for World Mobile, but the villages that connect themselves will also thrive in ways they may have never thought possible. Africa will finally be on the grid. – Micky Watkins (World Mobile CEO)

Mede mogelijk gemaakt door een mega-mesh netwerk

Hoe World Mobile dan ineens wel een draadloos netwerk heeft geleverd? Dat vroegen wij ons dus ook af. Het netwerk van World Mobile is voor een lage prijs geleverd door middel van duurzame zonne-energie en een hybride spectrum. World Mobile heeft een lokale netwerkpartner gestrikt, die al bestaande glasvezel gebruikt tot een afstand van ongeveer 65 kilometer van het dorp. Die plekken worden op hun beurt weer verbonden met Air Nodes, die tezamen een ontzettend groot mesh netwerk creëren.

Een duurzaam beloningssysteem

De Air Nodes zijn in het bezit van de vissers in het dorp. De vissers zullen stabiele valuta verdienen voor het runnen van een Air Node en het bieden van toegang tot internet, zodat hun gemeenschap online kan gaan, kan bellen of sms’en. Alle zonne-energie die overblijft wordt gemeten en opgeslagen, waarna het doorverkocht wordt via een app. Via deze app wordt de overtollige zonne-energie gebruikt om ondersteunende diensten te verwezenlijken, zoals off-grid stopcontacten en zoetwaterpompen. De vissers in kwestie kunnen vanaf dat moment ook gebruik maken van digitale ID’s en online diensten als internetbankieren en de gezondheidszorg. Zo creëert World Mobile de mogelijkheid om duurzaam connected te zijn voor gemeenschappen in Afrika en op andere locaties, via de WMT sharing economy.

World Mobile Tanzania

Meehelpen aan een duurzame, verbonden wereld?

Dit is de laatste week waarin je Tokens kunt aanschaffen via de World Mobile Token sale. Je kunt je hier nog aanmelden om je steentje bij te dragen aan een verbonden wereld met gelijke access.