Judy Chicago: kunstenares én pionier van de Feminist Art Movement

Dat illy kunst hoog in het vaandel heeft staan, dat is allang geen geheim meer. Het lukt ze altijd om voor hun nieuwe illy Art Collections grote namen te strikken. Iedere keer is het aan een grote kunstenaar de taak om het iconische illy-kopje van Metteo Thun als wit canvas te gebruiken voor hun creatieve mind. Dit keer was het de taak aan een zéér grote naam. Niemand minder dan Judy Chicago.

judy chicago illy kopjes

Judy Chicago is een van de grondleggers van de feministische kunst in Amerika. Chicago begon in de jaren ’70 de rol van gender te onderzoeken in de vorm van schilderkunst, textielkunst, beeldhouwkunst en installaties. Hierin maakt ze vaak gebruik van vrouwelijke elementen naast of tegenover mannelijke elementen. Ze is voornamelijk beroemd geworden door haar wereldbekende installatie The Dinner Party, welke is opgenomen in de collectie van het Brooklyn Museum.

De nieuwste illy Art Collection

Met de nieuwe illy Art Collection schetst Chicago de rollen en prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen door gebruik te maken van het concept uit haar eerdere werken “Reïncarnatietriptiek”.

“Ik was geïnteresseerd in de samenwerking met illy voor dit project omdat het vertalen van mijn werk in toegankelijke producten meer mensen in staat stelt om te leren over de schilderijen waarop de afbeeldingen zijn gebaseerd. Ik hoop dat deze kopjes de nieuwsgierigheid en het gesprek over mijn carrière aanwakkeren en dat de mensen die ze kopen meer leren over de geschiedenis van de vrouw”, aldus Judy Chicago.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door illy (@illy_coffee)

De vier kopjes zijn versierd met een levendig en bruisend palet om de overgang te illustreren van de maatschappelijke beperkingen – die in het verleden aan vrouwen werd opgelegd – naar een plek van culturele en creatieve vrijheid. Alle vier de kopjes symboliseren ieder een eigen opmerkelijke vrouw uit de geschiedenis: Maria Antonietta (koningin van Frankrijk), Madame de Stael (romanschrijfster, filosofe en politiek leidster), George Sand (feministisch schrijver) en Virginia Woolf (schrijfster). Stuk voor stuk vrouwen die een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkelde rol van de vrouw.

Met de illy Art Collection laten we de creativiteit van kunstenaars vrijuit tot uiting komen. De collectie getekend door Judy Chicago gaat verder dan schoonheid. De vormen en kleuren waarmee zij het illy-kopje aankleedt, bevatten een diepere betekenis die verband houdt met de toestand van vrouwen door de geschiedenis heen en hun voortdurende strijd vandaag de dag, waar er altijd behoefte is aan het naar voren brengen van verdienste door iedereen dezelfde kansen te geven om hun waarde te tonen” – aldus Cristina Scocchia, CEO van illycaffè.

judy chicago nieuwe illy kopjes

Check de website van illy voor de prijs en meer informatie van deze indrukwekkende collectie.

In samenwerking met illy