De geschiedenis van de illy Art Collection

Als je een echte koffiefreak bent, dan zal je ongetwijfeld bekend zijn met de espressokopjes van illy. Deze iconische items zijn veel meer dan ‘alledaagse espressokopjes’. Ze dienen als een blanco canvas waarop in de loop der jaren verschillende werken van internationaal bekende kunstenaars zijn afgebeeld.

illy art collectie nieuw
Cristina Scocchia – CEO illycaffè

Het 30 jarig bestaan wordt gevierd met een tentoonstelling waar bezoekers kunnen ontdekken hoe 125 internationale kunstenaars van de hedendaagse kunst het historische witte espressokopje van Matteo Thun in een uniek jasje gestoken hebben, letterlijk. De tentoonstelling showt maar liefst 109 verschillende collecties met 459 verschillende kopjes. De tentoonstelling wordt gehouden van 20 april tot 20 juni 2022.

Ter ere aan de prachtige collecties, zetten wij de drie meest indrukwekkende illy Art Collections voor je op een rij. Check it out:

La Biennale Art (2022)

We beginnen deze lijst met illy pronkstukken met het nieuwste van het nieuwste. Ter gelegenheid van de editie van dit jaar introduceert illycaffè de nieuwste illy Art Collection. Deze  collectie is ontworpen door zes kunstenaars, welke geselecteerd zijn door curator Cecilia Alemani: Felipe Baeza, Giulia Cenci, Precious Okoyomon, Alexandra Pirici, Aki Sasamoto en Cecilia Vicuña.

illy koffie kopjes

Een kopje illy-koffie staat voor de combinatie van goede smaak, schoonheid en duurzaamheid”, legt illycaffè CEO Cristina Scocchia uit. “Deze alliantie vindt inhoud in de illy Art Collection, de alledaagse voorwerpen waarin de verschillende talen van het illy-universum zijn samengekomen voor de laatste dertig jaar. Iedereen die geniet van een illy-espresso in een van de kopjes uit de collectie, kan in één simpele beweging de smaak en het aroma van illy’s duurzame kwaliteit Arabica-melange combineren met een complete esthetische, visuele en tactiele ervaring in nauw contact met hedendaagse kunst.”

Zie hieronder de kopjes van de nieuwe collectie op een rij:

2022_IAC_BIENNALE-2022_CENCI-CUP-SAU-ESP 2022_IAC_BIENNALE-2022_BAEZA-CUP-SAU-ESP 2022_IAC_BIENNALE-2022_AKI-CUP-SAU-ESP 2022_IAC_BIENNALE-2022_VICU—A-CUP-SAU-ESP 2022_IAC_BIENNALE-2022_PRECIOUS-CUP-SAU-ESP 2022_IAC_BIENNALE-2022_PIRICI-CUP-SAU-ESP

Ai Weiwei (2021)

Vorig jaar was het aan de beurt aan Ai Weiwei. De conceptueel kunstenaar, beeldhouwer, schilder, performer, fotograaf, architect, stedenbouwkundige, verzamelaar, filmregisseur, acteur, muzikant, schrijver en redacteur, blogger, selfie-professional, onderzoeksjournalist en mensenrechtenactivist is een van de meest invloedrijke mensen van de 21e eeuw.

illy art collections

Hij haalt gewone voorwerpen uit hun dagelijkse context en tovert ze om tot kunstwerken van de bovenste plank; al zou het best zonde zijn als je deze kopjes letterlijk op de bovenste plank zet. Deze collectie is geïnspireerd op de wereldberoemde Coulered Vases van Ai Weiwei, waarbij oude vazen in industriële verfblikken gedompeld werden. Deze kenmerkende touch valt direct op aan zijn illy Art Collection.

Marc Quinn (2018)

Tot slot een van de meest in het oog springende illy Art Collections ooit, letterlijk. De illy Art Collection x Marc Quinn, ook wel de Iris-collectie genoemd’ bestaat uit zes unieke ogen. De Britse ontwerper staat erom bekend levensechte sculpturen en andere kunstwerken met te maken met het menselijk lichaam als voorbeeld. Dit geldt ook voor zijn illy collectie, waarbij de ogen levensecht zijn afgebeeld.

illy art collection

Dit waren onze ogen de absolute hoogtepunten van de illy Art Collections van de afgelopen 30 jaar. Benieuwd naar de overige collecties? Neem dan een kijkje op de website van illy.

In samenwerking met illy