Ernesto Illy International Coffee Award 2o22

Elk jaar viert de Ernesto Illy International Coffee Award de beste illy-koffieboeren. Hoewel de consumenten dit jaar stemden voor een koffie uit Midden-Amerika, gaf de technische jury de voorkeur aan een Afrikaanse koffie.

Andrea Illy (voorzitter van illycaffè) zegt er het volgende over: “Koffie geproduceerd aan tegenovergestelde polen van de wereld en gekenmerkt door verschillende gewapende profielen, maar verenigd door dezelfde toewijding om kwaliteitskoffie op een duurzame manier te produceren. En dit is precies de eigenaardigheid die onze producenten over de hele wereld verenigt”.

De finaledag was figuurlijk én letterlijk een kunststuk

De prijs werd aan de winnaar uitgereikt door Andrea Illy tijdens een evenement in het Palazzo Colonna in Rome. Dit is een van de oudste en grootste privépaleizen in Rome, een verborgen juweel met kunstwerken van onder andere Titiaan, Guercino, Reni, Bronzino, Tintoretto en Annibale Carracci. Ter gelegenheid van de award werd het Palazzo Colonna in een uniek licht geplaatst, waarbij de pracht van de zalen werd gecombineerd met de geschiedenis en aroma’s van koffie.

ernesto illy coffee award beste koffie ter wereld in 2022

Deze locatie staat dan ook in met een van de kernwaarden van illycaffè: beauty. Hiermee doelen we op kunst van de illy Art Collections en de totale ervaring van het koffiedrinken. Koffie en kunst gaan hand in hand.

De gasten werden volledig in de watten gelegd en  gaven hun ogen de kost. Zo konden in de Sala dei Primitivi genieten van een optreden van kunstenares Giulia Berardinelli, die een doek beschilderde met koffie. Vervolgens werden ze in Sala dei Ricami ondergedompeld in de aroma’s van de koffie van de finalisten en tot slot was er een tentoonstelling van de negen schilderijen van negen verschillende kunstenaars, die elk een van de koffieparadijzen uitbeeldden.

illy award beste koffie 2022

De beste duurzame koffie komt uit…

De prijs werd toegekend door een onafhankelijk panel van maar liefst negen deskundigen die de beste partijen van de oogst van afgelopen jaar onderzochten. Dit deden ze door middel van een blinde proeverij van de negen soorten uit de negen finalistenlanden: Brazilië, Costa Rica, El Salvador, Ethiopië, Guatemala, Honduras, India, Nicaragua en Rwanda. Kortom, een eerlijke strijd tussen de grootste spelers.

ernesto illy coffee award beste koffie ter wereld in 2022

Het onafhankelijke panel bestond uit een aantal professionele proevers. Onder andere Kaamil Ahmed (journalist The Guardian), Nereo Ballestriero (tweevoudig winnaar Best Bar in Italy Award), Sunalini Narayan Menon (Asia’s First Lady of coffee) en Jaquelin Adriana Medinilla Del Aguilla (deskundige koffieproever van Guatamala’s National Coffee). Maar er is nog meer: ook vanuit ons land is er een deskundige inbreng. Margo Reuten en Petro Kools van Restaurant Da Vinci hebben ook een plek in de jury en zullen met hun jarenlange ervaring een duidelijk oordeel vellen. Kortom, het zijn stuk voor stuk échte kenners die we dit kunnen toevertrouwen. De prijsuitreiking werd gepresenteerd door niemand minder dan de prachtige Rocio Munoz Morales, de Spaanse actrice die vooral in Italië zeer populair is.

illy winnaar beste koffie ter wereld

De absolute winnaar van de Best of the Best Award  van 2022 is Ethiopië met Tracon Trading. Naast de winnaar van de Best of the Best Award, werd er ook de Coffee Lovers’ Choice award uitgereikt. Dit is een prijs waarbij een panel van consumenten middels blinde smaaktests hun voorkeuren rangschikten. Dit werd weken voorafgaand aan het event in de illy cafés in Triëst, Milaan, Parijs, Londen en San Francisco uitgevoerd. De coöperatie CoopeAtenas uit Costa Rico mocht uiteindelijk de prijs in ontvangst nemen.

In samenwerking met illy