We willen grenzen opzoeken en nieuwe paden bewandelen. De manier van werken is in de loop der jaren veranderd. In korte tijd zijn er markten, banen en mogelijkheden ontstaan waarvan we het bestaan niet hadden kunnen bedenken. Aan de hand van deze vijf stappen maak jij de beste carrièrekeuzes.

Stap 1: bewustwording

Je hebt voor jezelf bepaald waar je staat en gereflecteerd of je de beloftes aan je jongere zelf bent nagekomen. Het punt waarop je beseft dat de conservatieve wijze van carrière maken slechts een enkele keer succesvol is, is al enige tijd geleden bereikt. We gaan het anders doen. Ondernemen vloeit voort uit passie. En door het hunkerende gevoel wil jij zo snel mogelijk starten en je dromen achterna gaan. Wees echter bewust van de stap die je gaat nemen. Ben je er klaar voor?

Stap 2: stel doelen

Wat wil je bereiken binnen je carrière en wat is daarvoor nodig? Een essentiële vraag waarvan je het antwoord moet weten voordat je de start naar ‘ondernemer zijn’ maakt. Op deze vragen zijn geen goede of foute antwoorden. Wel dien je in je achterhoofd te houden dat je zelf de hoogte van het plafond bepaalt. En nog belangrijker: je doelen dienen haalbaar te zijn. We kunnen dromen over zorgeloze vrijheid, verre reizen en droombanen, maar dit is geen realistisch doel. Stel korte termijndoelen en werk daarnaar toe, maar vergeet niet zo nu en dan uit te zoomen en het grote plaatje te bekijken.

Stap 3: denk na over je financiële toekomst

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om als ondernemer te gaan werken zal dit gepaard gaan met vrijheden, maar tevens onzekerheden. Deze dien je uit te sluiten. Zo spaar je geen pensioen op wanneer je als ZZP’er of Freelancer werkt. Waar de klassieke werknemer veilig pensioen spaarde en zich geen zorgen hoefde te maken over zijn ‘oude dag’ dient een ZZP’er zelf een financieel veilige toekomst te creëren. Met het ZZP Pensioen van Loyalis leg je een maandelijks zelf te bepalen bedrag in, waarmee je pensioen opbouwt. Als ZZP’er weet ik als geen ander dat het maandelijkse inkomen kan schommelen. De ene maand wil je meer inleggen dan de andere. Door de flexibiliteit van het ZZP Pensioen bepaal je dit zelf. Maar wat gebeurt er mocht je arbeidsongeschikt raken? Met het ZZP Pensioen heb je gewoon toegang tot je opgebouwde vermogen, mocht er iets met je gebeuren. Wanneer je arbeidsongeschikt zou raken loop je dus niet het risico dat je jaren op je geld moet wachten, maar kun je veilig terugvallen op je opgebouwde vermogen.

Het ingelegde vermogen wordt belegd en tot een bepaalde hoogte krijg je dit ingelegde bedrag terug van de belasting. Dit is voordelig voor ZZP’ers en je laat je hypotheekaftrek ook niet liggen toch? Doordat je een hoger rendement hebt dan wanneer je zelf zou sparen én een bedrag terug kan krijgen van de belastingdienst werk je via het ZZP Pensioen aan een financieel veilige toekomst.

zzp pensioen man man

Stap 4: werk niet voor het geld, maar voor het plezier

Door doelen te stellen werk je aan de toekomst. Echter gaat het niet enkel om het einddoel. Je werkt het grootste deel van je leven en wilt niet enkel op je oude dag van de vrijheid en zorgeloosheid die je verdient genieten. Zorg ervoor dat je op de route zelf plezier hebt. En plezier betekent dat je werk vindt en doet waar jij passie voor hebt. Vergeet die saaie kantoorbaan en ga in plaats daarvan op zoek naar jouw droombaan vol vrijheid en uitdagingen.

Stap 5: blijf jezelf altijd verder ontwikkelen

Je werkt voor een doel, maakt plezier en denkt aan je toekomst. Maar onthoud één ding: zelfvoldoening ervaar je niet aan het einde van de rit. Dit ervaar je wanneer je bezig bent met je passie, nieuwe dingen ontdekt en jezelf blijft ontwikkelen. Ambitieuze mensen zitten nooit stil, blijven niet te lang stilstaan bij een enkele prestatie of tegenslag maar kijken altijd verder. Zorg ervoor dat je jezelf blijft ontplooien. Dat je nu klaar bent voor de arbeidsmarkt betekent niet dat je dat ook over 10 jaar bent. Door snelle technologische en digitale ontwikkelingen is jouw persoonlijke ontwikkeling een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Spaar voor een vervolgstudie, specialiseer jezelf of ontwikkel jezelf op een compleet nieuw vak. Wat je ook doet, blijf jezelf uitdagen en verder ontwikkelen.

Het arbeidsleven is veranderd, zorg daarom dat je meegroeit in jouw vakgebied.