Jouw spijsvertering

Heb je heel toevallig de avond voordat je gaat slapen net iets te veel gegeten? Of misschien heb je een lekkere pittige maaltijd op? Dan is er een hele grote kans dat je je die avond kapot zweet in bed. Dit komt namelijk omdat je lichaam al dat eten nog moet verwerken. Je kan het een beetje zien alsof je lichaam overuren aan het maken is. Hierdoor ga je heel veel zweten.

Slaapapneu

Heb je wel eens gehoord van slaapapneu? Slaapapneu is een slaapstoornis. De stoornis wordt veroorzaakt door dat je te weinig lucht binnen krijgt als je slaapt. Hierdoor ga je heel erg hard snurken. Je stopt dan soms ook met ademen (wel vijf keer per uur), waardoor je soms het gevoel krijgt dat je stikt en dan dus wakker wordt. Een symptoom dat hierbij komt is zweten. Je lichaam verbruikt door apneu namelijk veel meer energie waardoor je een hitteaanval krijgt.

Zweten in je slaap? De 10 meest voorkomende oorzaken

Hormonen zijn uit balans

Net als alles in je lichaam, wordt ook je lichaamstemperatuur gestuurd door je hersenen. Dit wordt gedaan door een klein stukje dat de hypothalamus heet. De hypothalamus doet dit alleen niet in z’n eentje. Je hormonen helpen namelijk een handje mee. Maar wanneer deze hormonen uit balans zijn, zorgen ze ervoor dat je meer gaat zweten.

Je zit niet lekker in je vel

Kan het zijn dat je misschien erg zenuwachtig, angstig of misschien zelf depressief bent? Dan weet je vaak niet wat je moet doen als je niet kan slapen. Je ligt namelijk de hele tijd te kroelen in bed en je ligt je waarschijnlijk helemaal suf te zweten. Voornamelijk bij angst en zenuwen verhoogd je lichaam je hartslag en bloeddruk. Je krijgt meer adrenaline waardoor je het dus heel erg warm krijgt. En ja… de uitkomst hiervan in dat je ’s ochtends in een nat bed ligt.

Als je een ‘erg gezellig’ feestje hebt gehad

Met een ‘erg gezellig’ feestje gehad hebben, bedoelen we natuurlijk dat je je katjelam hebt gedronken. Alcohol heeft erg veel effect op je lichaam, maar we besparen je die preek. Alcohol gaat erg snel naar de organen, zoals je lever. In de nacht moeten zij dit dan ook snel proberen te verwerken. Hierdoor krijg je het heel erg warm en ga je zweten. (Ook als je niet heel veel gedronken kan dit gebeuren).

Zweten in je slaap? De 10 meest voorkomende oorzaken

Kanker

Ja… Het klinkt heel heftig, maar het hebben van kanker is toch echt een oorzaak. Zweten in bed en kanker kan met elkaar verbonden zijn. Voornamelijk bij lymfoom. Wanneer je naast het zweten ook opeens last hebt van gewichtsverlies en koorts, dan is het misschien wel slim om je even te laten checken bij de huisarts.

Het slikken van medicijnen

Slik je medicijnen? Dit kan voor echt bijna alles zijn. Al zijn het pijnstillers of antidepressiva pillen. Zweten is van medicijnen een erg voorkomende bijwerking. Voor de zekerheid kan je even op de bijsluiter de bijwerkingen lezen.

Zweten in je slaap? De 10 meest voorkomende oorzaken

De aandoening: hyperhidrosis

Ben je bekend met de aandoening hyperhidrosis? Dit is een aandoening die vaak in je pubertijd begint. De oorzaak hiervan is eigenlijk niet bekend. Sommige mensen krijgen het wel en andere niet. De aandoening zorgt ervoor dat je overmatig zweet. Je kan hiervoor geholpen worden door je huisarts.

Diabetes

Het hebben van diabetes, (oftewel een te laag bloedsuikergehalte) is heel erg vervelend en toch komt er nog het leuke symptoom zweten bij. Dit is voornamelijk bij mensen die diabetes type 1 hebben. Naast zweten zijn trillen, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid enz. ook symptomen.

Niet helemaal fit zijn

Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je koorts of griep had, dat je heel erg veel gaat zweten in bed. Dit ontstaat door lichamelijke infecties. Die infecties moeten natuurlijk je lichaam uit, om weer ‘gezond’ te worden. Dit gebeurt grotendeels door deze infecties eruit te zweten.