Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Slaapproblemen kunnen heel veel oorzaken hebben en veel mensen hebben er dan ook last van. Zo kun je veel stress hebben en moeilijk kunnen afschakelen aan het einde van de dag. Uiteindelijk wil je graag slapen en heb je die nachtrust heel hard nodig.

 

De 10-3-2-1-0 formule om in slaap te vallen

Een Amerikaanse arts ging viraal op Instagram door het delen van de 10-3-2-1-0 formule. Ze gaf op haar Instagram een uitleg over de basisprincipes van slaaphygiëne.

Geen cafeïne voordat je gaat slapen

Een goede nachtrust vergt toch nog verrassend veel tijd. Je kunt er volgens deze methode al door de dag heen mee beginnen. We zeggen alvast sorry tegen alle koffieliefhebbers: tien uur voordat je van plan bent om te gaan slapen, moet je al stoppen met het drinken van cafeïne houdende dranken.

Eten en drinken

Het volgende nummer in de rij is nummer drie, die staat voor dat je drie uur voordat je gaat slapen geen grote maaltijden meer moet eten of alcohol moet drinken. Als je dit wel doet, dan zorgt dat voor een minder goede natuurlijke slaapcyclus. Of eerder drinken, of toch de biertjes laten staan.

slapen in vliegtuig tips (1)

Stop met werken en neem pauzes

Je hersenen hebben rust nodig voordat ze echt in slaap kunnen vallen. Zorg er dan ook voor dat je twee uur voordat je van plan bent te gaan slapen, je werk aan de kant te leggen. Leg ook echt alles wat met werk te maken heeft aan de kant, bewaar het voor de volgende dag. Het heeft vast minder urgentie dan jij jezelf aanpraat.

Leg de schermen weg

Ook je schermen moeten eraan geloven. Eén uur voordat je gaat slapen moet je stoppen met het kijken naar schermen, dus geen laptop, televisie of telefoon. Het blauwe licht van de schermen verstoort namelijk je natuurlijke slaapcyclus en zorgt ervoor dat je ogen geen rust krijgen.

Nooit meer snoozen

In het rijtje is het allerlaatste cijfer de nul, dit staat voor het aantal keer dat je hoeft te snoozen de volgende ochtend. Nul keer om precies te zijn. Je staat namelijk direct op met een heel uitgerust gevoel. Waarschijnlijk is dit nog wel de lastigste tip, maar het gaat je echt helpen voor een betere nachtrust, mits je natuurlijk op een goed tijdstip gaat slapen.