Zorgpremies worden duurder vanaf 1 januari 2024

Alsof het leven nog niet duur genoeg is, gaan vanaf 1 januari 2024 de zorgpremies bij alle verzekeraars omhoog. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 5 euro en 8,50 euro duurder. Een basispolis kost in 2024 gemiddeld 147,35 euro per maand, dat is 9 euro meer dan je er dit jaar voor moet betalen.

Er bestaan natuurlijk veel meer zorgverzekeraars dan de grote vier. Ook zij hebben inmiddels allemaal de nieuwe prijzen voor hun basispakket(ten) bekendgemaakt. Online kun je opzoeken wat je bij jouw verzekeraar (extra) gaat betalen. Maar je kan natuurlijk ook kijken of het ergens ander wellicht beter uitkomt, wanneer je overstapt.

De prijsstijging bij VGZ is met 5 euro per maand het laagst van de grote vier zorgverzekeraars. Ook bij Menzis is de stijging in zorgpremie relatief laag. Dat valt in principe allemaal nog mee, als he in het achterhoofd houdt dat er in september door het kabinet nog vanuit werd gegaan dat de premies met gemiddeld 12 euro per maand zouden stijgen. DSW, traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt, zit daar met 11,50 euro maar net onder. Toch wel een redelijk groot verschil met de 5 euro van VGZ.

Vanwaar deze minder explosieve stijging?

Een reden waarom bij deze verzekeraars de premies minder stijgen dan in september werd gedacht, is omdat zij vorig jaar de premies wat extra hebben verhoogd, zei Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Maastricht University, onlangs. “Dat deden ze in de verwachting dat de zorgkosten in 2023 sterker zouden oplopen.”

Tegenover de meevallende premiestijgingen staat wel dat de zorgtoeslag voor de lage inkomens komende jaar fors omlaaggaat. Dit jaar kreeg je maximaal 154 euro per maand dankzij een eenmalige verhoging vanwege de hoge inflatie. Maar het was dus eenmalig. Die verhoging wordt dan ook voor een groot deel teruggedraaid. Afhankelijk van je inkomen kun je volgend jaar hooguit 127 euro per maand krijgen als tegemoetkoming voor je zorgkosten.

Zoek uit welke zorgverzekering het beste bij jou past

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere verzekering weer net een beetje anders is. Zo is een duurdere verzekering niet direct slechter. De inhoud van de basisverzekering is weliswaar overal hetzelfde, maar het verschilt per verzekering bij hoeveel zorgverleners je terecht kunt. Zo is bijvoorbeeld niet elk ziekenhuis bij jou in de buurt aangesloten bij elke verzekeraar. Vaak moet je meer zelf betalen als je zorg afneemt bij een partij waar je verzekeraar geen contract mee heeft. Dus voordat je besluit over te stappen, moet je dat eerst allemaal goed hebben onderzocht voor jezelf.

Waar moet je opletten als je een andere zorgverzekering wil?

Wil je een andere zorgverzekering? Dan moet voor het einde van dit jaar in actie komen. Als je ergens anders een zorgverzekering afsluit voor die tijd, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude contract voor je op. Daar heb je dan verder geen werk aan. Dat scheelt weer. Mocht je toch liever zelf de touwtjes in handen houden, kan je natuurlijk ook zelf je verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Ook dan moet je voor het einde van dit jaar je oude contract hebben opgezegd. Wel heb je tot 1 februari 2024 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een ander bedrijf. En mocht het allemaal toch niet lukken, dan heb je over een jaar weer de kans.