Hoe kan je last van je oren hebben bij het sporten?

Het is gebleken dat zware inspanning ervoor kan zorgen dat je oor dicht slaat. Het is dus niet zo heel gek dat je tijdens het sporten, waarbij je zware inspanning moet leveren, last kan krijgen van een dicht oor. Soms kan dit ook pas gebeuren nadat je gesport hebt, en dus niet tijdens het sporten zelf. Wat de oorzaak is? De verzuring van je lichaam tijdens een intensieve inspanning. Als gevolg hiervan worden er bepaalde geluidsgolven in het binnenoor niet goed omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Vervolgens stuurt je lichaam zuurstof naar je spieren, waardoor je oren te weinig zuurstof krijgen.

 

Hoe schadelijk is het hebben van dichte oren?

Het klopt dat een tijdelijk tekort aan zuurstof in je oren schadelijk kan zijn. Dit komt namelijk omdat er 40.000 haarcellen in je oren zitten die de trilling van geluidsgolven in het binnenoor omzetten in elektrische signalen. Maar door een tijdelijk zuurstoftekort kunnen er al snel te veel cellen afsterven, en dit zou weleens grote gevolgen kunnen hebben. Zo kun je hierdoor op de lange termijn meer risico lopen op permanente gehoorschade. Volgens hoorspecialist Schoonenberg is het ook mogelijk dat bij zeer intensieve inspanning tijdens het sporten er kleine scheurtjes in de membraan ontstaan. Het membraan is het stuk tussen het midden- en binnenoor. Hierdoor kan er vloeistof in het middenoor gaan lekken, waardoor je ook gehoorschade kunt oplopen. Let er vooral goed op om niet te lang je adem in te houden, want dit is een grote risicofactor. Door het inhouden van je adem zet je namelijk extra druk op je oor.

last van oren tijdens sporten

De gevolgen van gehoorschade zijn onder andere: oorsuizen, slechthorendheid of overgevoeligheid aan geluid. Daarbij kan je algemene gezondheid ook zwaar lijden onder gehoorschade en als gevolg hiervan kan je dus ook last krijgen van slaapstoornissen, een verhoogde hartslag, duizeligheid en concentratieproblemen. Het is dus erg belangrijk om dit zien te voorkomen.

Hoe kan je dichte oren voorkomen?

Zorg er dus voor dat je altijd goed door blijft ademen. Dit kan ook een teken van je lichaam zijn dat je misschien over je grens heen bent gegaan tijdens het sporten, dus probeer naar je lichaam te luisteren en op tijd te stoppen met het intensieve sporten. Want hoewel het geen probleem is als je soms een dicht oor krijgt tijdens het sporten, is het wel belangrijk om op te letten dat dit niet te vaak gebeurt, zodat je eventuele gehoorschade in de toekomst kan voorkomen.

Mocht je toch twijfelen of wel erg vaak last hebben van een dicht oor tijdens het sporten? Raadpleeg dan zeker een arts of een specialist.