1. Hannekes Boom

We trappen de lijst van zonnige terrassen aan het water in Amsterdam af met Hannekes Boom, gelegen aan de Dijkgracht numero 4. Dit eettentje heeft voor alle momenten van de dag een heerlijke maaltijd op het menu staan met echt voor ieder wat wils. Met uitzicht op de prachtige Oosterdok, sciencemuseum Nemo en de voorbijvarende vracht op het IJ is het absoluut geen straf om hier een middagje aan het water door te brengen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hannekes Boom (@hannekesboom)

2. Lokaal van de Stad

Lokaal aan de Stad, dat zichzelf omschrijft als een ‘trendy café-restaurant’, ligt op de hoek van de Westlandgracht en de Heemstedestraat in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam. Het tentje is dus de perfecte plek voor zowel een snelle borrel als een uitgebreid diner. Het restaurant verschaft vele verschillende biertjes en wijnen, naast gerechten uit hun wereldkeuken. Lekker vertoeven aan het water van de over het algemeen rustige Westlandgracht. Dat wil je toch?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lokaal van de Stad (@lokaalvandestad)

3. Noorderlicht

‘Noord gestoord’ en dat geldt zonder meer voor het hippe café Noorderlicht aan het NDSM-plein, vanaf Amsterdam Centraal in één rechte lijn te bereiken met de pont. Op de kaart staat vegetarisch en veganistisch centraal. Ideaal voor de liefhebber! De drankkaart bestaat uit lokaal gebrouwde bieren, huisgemaakte frisdranken, Nederlandse wijnen, cocktails en non-alcoholische ‘mocktails’. Wij zien onszelf al helemaal zitten: de voorbijvarende cruiseschepen op het IJ observerend en ondertussen genietend van een hapje en een drankje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Noorderlichtcafe (@noorderlichtcafe)

4. de Neef van Fred

Als onderdeel van de horecafamilie Goudvisch geldt de Neef van Fred als een begrip in de hoofdstad. Aan de Jan Evertsenstraat in West ligt dit eigentijdse restaurant. Met voor elk moment van de dag een bijpassende kaart: voor overdag serveert het tentje onder meer overheerlijke sandwiches en salades. Ook ’s avonds is er voor ieder wat wils. De Neef van Fred is de ideale plek om te genieten van het Amsterdamse zomeravond-zonnetje, genietend van de pleziervaart dat door de Admiralengracht navigeert.

5. café twee prinsen

Zoals de naam al verraadt bevindt café twee prinsen zich aan de Prinsenstraat, midden in de bekende Grachtengordel. Het typisch Amsterdamse café onderscheidt zich met onder meer een knap interieur en uitmuntende wijn. Het is dé go-to plek voor een ouderwets avondje borrelen met je vrienden. Genietend van een glaasje rood of wit is het aan de chique Prinsengracht de perfecte gelegenheid voor een mooi verhaal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door cafe twee prinsen (@tweeprinsen)

6. Waterkant

Tot slot belanden we bij restaurant Waterkant aan de Marnixstraat, midden in het centrum van Amsterdam. Het moderne restaurant-bar serveert zowel Nederlandse als Surinaamse geruchten in combinatie met diverse bieren. Het hele restaurant is geïnspireerd op Paramaribo, de Surinaamse hoofdstad. Het ademt de sfeer van het Zuid-Amerikaanse land en heeft dan ook – zoals de naam al doet vermoeden – een terras aan de ‘waterkant’. Laat je verrassen door een aantal culinaire hoogstandjes en geniet aan de oevers van het water in de Singelgracht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Waterkant (@waterkantamsterdam)

Naast de bovenstaande zonnige terrassen aan het water in Amsterdam heeft onze hoofdstad natuurlijk meer te bieden. Zoek jij het liever op in de hoogte? Bekijk dan de leuke dakterrassen in Amsterdam.