1. Reflecteer op wat je al hebt bereikt

Je to-do list verandert gedurende de dag. Echter vergeten veel mensen dit ook daadwerkelijk te noteren. Kras dingen door, zet vinkjes en maak nieuwe lijstjes. Eind van de dag is het een chaos. Maar wel een georganiseerde chaos waarin je veel bereikt hebt. Wel is het belangrijk om zo nu en dan een stapje naar achter te doen en te reflecteren op je wat je bereikt hebt. De zondag is hier uitermate geschikt. Hier ontdek je de punten die al lange tijd op je to-do list staan en zet je daardoor bovenaan je prioriteitenlijst.

2. Categoriseer je to-do list

In plaats van dat je lukraak alle to-do’s onder elkaar schrijf, categoriseer je deze. Maak onderscheid tussen je privé- en zakelijke to-do’s. En wel om deze twee redenen:

  1. Door alles onder elkaar te schrijven creëer je een waslijst aan random dingen die je moet doen. Dit zorgt voor onrust. Onbewust zakt de moed je in de schoenen.
  2. Je bent vele malen efficiënter bezig wanneer je voor een langere tijd met dezelfde taak of hetzelfde onderwerp bezig bent in plaats van constant te switchen.

zondag productief besteden

3. Werk vooruit

Alles wat je bijvoorbeeld de avond van te voren doet geeft je de volgende dag zeeën van vrijheid. En het gaat niet enkel om die extra vrije tijd. Door taken vooraf af te ronden creëer je ook ruimte in je hoofd. Je kunt hierdoor vooruit plannen en vergeet minder dingen. Prepareer daarom je lunch voor maandag op zondag en doe vast boodschappen voor de hele week.

4. Focus op input in plaats van output

De zondag staat in het teken van input. Focus op jezelf. De rest van de week staat waarschijnlijk in het teken van ‘output’. Creëren, opleveren en dingen voor andere mensen doen. Besteed daarom de zondag aan het vergaan van kennis/vaardigheden, het lezen van je favoriete boek of film. Trek je terug en laad jezelf op. Hier heb je de hele week profijt van.

5. Neem tijd voor jezelf

Dit is de belangrijkste. De zondag is van jou en alleen van jou. Zorg er daarom ook voor dat je je rust pakt. Het heeft geen zin om de zondag compleet vol te plannen met allerlei verplichtingen. Neem een moment van rust, in complete stilte. Al is dit maar voor 15 minuten, je zult je herboren voelen.

man man rust moment

Nu kunnen we er weer tegenaan de komende week.