Organisaties als Facebook, en al die andere veel te grote social mediakanalen, fungeren tegenwoordig als nieuwsoutlet. Het zijn organisaties die jouw oogballen nodig hebben om te kunnen bestaan. Ze verkopen onze data. We zijn producten geworden.

Daarom doen dit soort organisaties er ook alles aan om ons ervan te overtuigen zij degenen zijn die alles voor je hebben. Dat je benodigde informatie bij hen vindt, zoals dit artikel. Je hoeft niet verder te zoeken. Daardoor vergeten we weleens dat er nog iets anders bestaat dan artikelen rondom baardgroei, bier en tieten.

Probeer jezelf eens minder te verliezen in dat fenomeen genaamd de digitale wereld. Er is zoveel meer. Wellicht helpen de volgende stappen om minder afleiding te hebben van je telefoon en social media.

Zet een wekker

Spreek met jezelf een tijd af waarin je werkt zonder alle afleidingen. Dit is in het begin wellicht een taaie sessie. Begin met de 10-minute-hack, waarbij je jezelf tien minuten geeft om je echt volgas te richten op je werkzaamheden. Je zal zien dat deze tien minuten al snel veranderen in een half uur. Vervolgens twee uur. Blok voor jezelf ook tijden in waarin je email en telefoon checkt.

Je fysieke relatie met je telefoon

afleiding-1

De aanwezigheid van die zes inch is hetgeen dat de problemen veroorzaakt. Stel regels en rituelen voor jezelf op, zodat dat kreng op afstand blijft op de momenten dat je eigenlijk toch niet nodig hebt. Stop bijvoorbeeld met het gebruiken van je telefoon als wekker. Koop een wekker en gooi je telefoon in een andere kamer aan de lader.

Onderscheid functie

Dat bepaalde apparaten verschillende functies kunnen doen, betekent nog niet dat je deze allemaal moet benutten. Je kan prima slapen in de keuken, maar dit doe toch ook liever elders? Mocht je bijvoorbeeld een iPad en iPhone hebben, spreek dan met jezelf af dat je iPad bedoeld is voor ontspanning: het lezen van artikelen, muziek te luisteren of te Skypen. Zet dan je notificaties uit. Je telefoon daarentegen is jouw communicatiemiddel. Kies daarom het juiste abonnement en toestel op telefoonabonnement.nl 

Maak het jezelf makkelijk

Op het homescreen van je telefoon staan vast apps die je toch niet gebruikt. Als er een tijdverspiller tussenzit, zoals Facebook, stop ‘m ergens op pagina drie in een map waar je nooit kijkt. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet per ongeluk toch even snel Facebook checkt, terwijl je eigenlijk met iets anders bezig moet zijn.

Koop informatie

afleiding-3

Koop boeken, kwaliteitsmagazines en betaal voor je favoriete muziek. “Vrije” informatie is kostbaar. Niet in termen van geld, want hé, het is gratis. Maar wel in termen van tijd en inspanning. Wanneer we betalen voor hetgeen dat we willen zien, zal aandacht geleid worden door jouw centjes, waarmee we letterlijk en figuurlijk kostbaardere informatie vergaren, in plaats van die troep die we langs zien komen op Facebook.

Concluderend: je hebt helemaal hartstikke zelf in de hand hoeveel aandacht je besteedt aan online entertainment. Maar mocht jij je productiviteit omhoog willen schroeven, sla dan af en toe die sociale media over.