Ziggo heeft alle rechten van het Europese clubvoetbal

Vanaf volgend seizoen heeft Ziggo de rechten van de Champions League, Europa League én Conference League in handen en dit zal voor sommige kijkers slecht uit kunnen pakken. Tenzij je klant bent van Ziggo, dan is er weinig (lees: niks) aan de hand. In dat geval kun je alle Europese voetbalwedstrijden gratis bekijken via het open kanaal van de zender. Voor iedereen die geen klant is van Ziggo willen ze de wedstrijden alleen aan gaan bieden via de eigen app, volgens De Telegraaf.

En dat mag. Het Commissariaat voor de Media vindt het goed als belangrijke evenementen – zoals voetbalwedstrijden – voortaan alleen nog maar via een app worden uitgezonden. De toezichthouder stelt er wel als voorwaarde bij dat die app gratis en makkelijk te gebruiken is. Dat blijkt uit een toelichting van het Commissariaat voor de Media (CvdM) op de Mediawet.

In deze wet is onder meer vastgelegd welke evenementen (wedstrijden van het Nederlands Elftal, Eurovisie Songfestival of Paralympische Spelen) voor iedereen te zien moeten zijn. Ook wedstrijden van Nederlandse voetbalclubs in Europese toernooien vallen hieronder.

Kan straks niet iedereen Europees clubvoetbal kijken?

In de Mediawet staat ook dat Ziggo, dankzij deze plannen, minstens 75 procent van alle huishoudens moet bereiken. De Telegraaf geeft aan dat “alle Ziggo-klanten ongeveer de helft van de huishoudens bedraagt. KPN heeft ook een groot deel van de markt in handen. Dus het wordt voor Ziggo lastig om driekwart van de Nederlanders te bereiken via de eigen kanalen en de app. Daarnaast zou zo’n 40 procent van alle huishoudens geen smart-tv hebben waar je apps op kan downloaden. Zo lijken met name ouderen de wedstrijden van Ajax, Feyenoord of PSV te moeten missen.”

VodafoneZiggo is zich echter van geen kwaad bewust. Het bedrijf zegt dat het aan de vereisten voldoet en zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Een woordvoerster meldt aan De Telegraaf dat ze in nauw contact staan met het Commissariaat voor de Media. “We kiezen in lijn met het door hen gepubliceerde advies voor een combinatie van lineaire televisie en het gemak van een app.” Ook schrijft de krant dat het Commissariaat laat weten alleen achteraf te controleren of is voldaan aan het vereiste bereik.

Het contract tussen Ziggo en de UEFA geldt tot medio 2027. Bovendien is het voor het eerst dat één zender alle drie de competities van het Europese clubvoetbal uitzendt. Talpa en RTL, die dit seizoen de Europese wedstrijden uitzenden, raken de rechten logischerwijs kwijt.