Hoe maak je zelf een balkonbar?

Een balkonbar is hip en innovatief. Het neemt niet veel ruimte in beslag en is, als je er wat aandacht aan besteedt, bijzonder praktisch. Het is de perfecte oplossing om je balkon nét iets leuker aan te kleden. Veel meer dan wat gereedschap, materialen en drie planken heb je niet nodig. Om je alvast op weg te helpen vertellen we je wat je nodig hebt en hoe je het in elkaar zet. Zo kan zelfs iedereen met twee linkerhanden straks genieten van een perfect verwenmoment op het balkon.

Benodigdheden voor dit klusje

Je kunt uiteraard een kant-en-klaar pakket kopen, maar het is veel leuker om het zelf te doen, bovendien kun je het dan geheel op maat maken

  • 2 planken van 12 cm diep.
  • 1 plank van 30 cm diep.
  • Let op: de planken moeten een identieke lengte hebben zodat het mooi symmetrisch is.
  • 2 Z-vormige wandhouders voor de bevestiging van de planken. Gebruik minstens twee wandhouders. Heb je een (erg) breed balkon, overweeg dan meerdere wandhouders die je minstens 1 meter uit elkaar plaatst.
  • Bevestigingsmateriaal zoals schroeven, moeren, vleugelmoeren en rubberen plakstrips.

Stappenplan voor de DIY-balkonbar

  1. Heb je voldoende ruimte bij je balkon, dan begin je met het aanbrengen van de wandhouders. Deze bevestig je eerst aan de smalle plankjes. Je doet er verstandig aan om zo’n 20 centimeter van de kant te beginnen. Zorg dat de wandhouder waterpass wordt gemonteerd. Deze schroeven kun je gewoon zonder gaatjes te boren in het hout draaien met een schroevendraaier.
  2. De volgende stap is het bevestigen van de plank waar de drankjes op geserveerd worden. Om de stabiliteit en stevigheid te garanderen is het verstandig om gaatjes te boren. Gebruik hiervoor de gaten in de houder zodat je de juist plek kan markeren voor de gaatjes. De wandhouder bevestig je vervolgen met de boutjes aan de plank. Draai aan de onder kant de moeren vast. De overige gaten in de wandhouder gebruik je om met (korte) houtschroeven het te verstevigen.
  3. De laatste stap is het bevestigen van de overgebleven plank. Zet deze niet strak tegen de grote plank aan, maar houd wat afstand. Gebruik hiervoor een rubberen strip. Zo weet je zeker dat het goed zit. Na het bevestigen van de schroeven gebruik je die rubberen strip aan de onderkant van het bargedeelte, hiermee voorkom je beschadigingen aan de reling van het balkon. Als het klaar is, bevestig je het bovenop de reling en gebruik je de vleugelmoeren om het stevig vast te zetten. Het enige wat je nu nog moet doen is het aankleden en te genieten van het eer zodra het kan.

Leuke optie: bluetooth speakers inbouwen

Maak je eigen balkonbar extra hip door de voorste plank te voorzien van inbouw bluetooth speakers. Boor gewoon grote gaten waar je de speakers netjes kan wegwerken en verbind ze met elkaar. Monteer tevens een opbouw stopcontact aan de achterzijde, stroom aansluiten en je kunt via je smartphone verbinding maken met je speakers en je favoriete muziek afspelen. Op die manier mis je niks en zorg je voor een levendige sfeer op je balkon. Houd uiteraard wel rekening met je buren!