Hoe krijg je bruine aanslag in de wc weg?

Heb jij ook bruine aanslag in de wc? Dan is het waarschijnlijk niet wat je denkt. Juist door de bruine kleur kun je denken dat de wc niet goed is schoon gemaakt na een number two. Toch lijkt deze aanslag juist afkomstig te zijn van het urineren. In urine zitten natuurlijk allerlei afvalstoffen en die kunnen soms gaan klonteren en aan de binnenkant van de wc blijven zitten. Dit zijn voornamelijk stoffen die ook wel minerale zouten worden genoemd: natrium, calcium, magnesium en kalium. Als deze stoffen gaan ophopen krijgen ze een bruine kleur en dit is dan de aanslag die je in je wc ziet. Naast dat het er niet heel fris uitziet is het ook een broedplaats voor bacteriën. Het is dus ook voor je gezondheid niet erg prettig om veel van deze bruine aanslag te hebben.

 

1. Baking soda

Hoe maak je deze aanslag dan schoon? Er zijn meerdere schoonmaak producten op de markt die je hiervoor kunt gebruiken. Maar juist deze middelen staan nou niet bekend om hun milieuvriendelijke samenstelling. Daarom is het goed om eventjes verder te kijken en milieuvriendelijke middelen te gebruiken die minstens zo goed werken. Gebruik bijvoorbeeld baking soda om de aanslag te verwijderen. Vul een kopje met baking soda en strooi dit in het water van het toilet waar je vaak de aanslag ziet zitten. Laat de soda vervolgens zo’n 15 – 20 minuten intrekken. Pak vervolgens de toiletborstel (of een andere borstel die misschien wat verder in de wc komt) en schrob grondig. Spoel daarna warm water door het toilet tegelijkertijd met het doorspoelen en de aanslag zou weg moeten zijn.

2. Gebruik cola

Heb je geen baking soda in huis? Dan kun je ook gewoon je doorsnee cola gebruiken. Cola is niet alleen een lekkere frisdrank; de samenstelling van cola zorgt ervoor dat het ook een goed middel is om mee schoon te maken. Cola heeft namelijk een hoge pH-waarde (zuurgraad van 2,5) waardoor het goed te gebruiken is als schoonmaakmiddel. Het is namelijk zo zuur dat de meeste vuil en vlekken zullen oplossen. Je kunt gewoon wat cola in de wc gieten of het in een sprayflesje doen. Hoe langer je de cola laat zitten hoe beter het resultaat zal zijn. Zo kun je de cola het beste even één tot twee uur laten zitten en het vervolgens ook weer even schrobben. Daarna kun je alles goed doorspoelen. Cola werkt dus goed voor vuil en vlekken, maar echt reinigen zal de cola niet doen. Maak daarom de wc als nog wel schoon met echte (zelfgemaakte en milieuvriendelijke) reinigingsproducten.

Lees ook: Hoeveel kost het gebruik van een wc per jaar?