De temperatuur in de keuken gaat alle kanten op

Zeer waarschijnlijk staan jouw ongeopende wijnflessen ook netjes op het aanrechtblad of elders in de keuken, maar wijnexperts laten weten dat dit absoluut geen verstandig idee is. Dat heeft eigenlijk een vrij simpele verklaring: de temperatuur in de keuken is namelijk nogal veranderlijk. Dat is ook niet zo gek, aangezien zich hier de oven, de vaatwasser en soms wel de wasmachine of droger bevinden. Al deze huishoudelijke apparaten hebben invloed op de temperatuur in de kamer, en zodoende is jouw keuken onderhevig aan stevige temperatuurschommelingen. Denk er maar eens over na: vind jij de kamer ook niet een stuk warmen als de oven of de droogtrommel aanstaat? Juist, en dat is voor de flessen wijn dus niet goed.

 

De keuken is een slechte plek om flessen wijn te bewaren

Wijnexperts winden er dan ook geen doekjes om: de keuken is zo’n beetje de slechtste plek in het hele huis waar je flessen wijn kunt bewaren. Naast het feit dat de keuken wordt blootgesteld aan temperatuurverschillen, zijn er nog andere factoren die hun uitwerking kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de vele trillingen die worden veroorzaakt door verschillende huishoudelijke apparaten en de bedrijvigheid in een keuken. Daarnaast is de keuken vaak een vochtige plek, en ook dit heeft een negatief effect op het bewaren van flessen wijn. Bovendien speelt licht een belangrijke rol, aangezien de keuken een plek is waar veelal de lichten zullen branden. Het bewaren van flessen wijn geschied idealiter in een donkere, droge kamer zonder al te veel bedrijvigheid.

wijnvaten in wijnkelder

Waar kun je flessen wijn het beste bewaren?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af waar je die flessen wijn dan in hemelsnaam wel moet bewaren. De meeste mensen zijn namelijk niet in het bezit van een decadente wijnkelder of iets dergelijks. Maar dat hoeft ook helemaal niet: als je beschikt over een gewone kelder, volstaat dat net zo goed. Als je geen kelder hebt, zijn er ook legio mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de logeerkamer of een voorraadkast in de bijkeuken. Mocht jouw voorraadkast zich onder de trap bevinden, houd er dan rekening mee dat de trap ook trillingen veroorzaakt als je deze gebruikt – en dat gebeurt in een huis nogal veel. In principe volstaat elke willekeurige kamer waar de temperatuur stabiel en rond de 13 graden Celsius blijft. Dat is een stuk koeler dan kamertemperatuur, die een gemiddelde temperatuur van 21 graden Celsius omvat. Als je geen andere plek kunt verzinnen dan de keuken, kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Zet de verwarming uit, doe de gordijnen dicht en sluit de deur goed af. Niet ideaal, maar de wijn houdt het stukken langer vol.

Lees ook: moet je eieren in de koelkast bewaren of daarbuiten?