Whisky roadtrip van je leven

Schotland staat natuurlijk bekend om zijn mooie omgeving, het landschap en ga zo door. Maar wat Schotland nog interessanter maakt: de whisky. Het land kent vele distilleerderijen die je kunt gaan bezoeken en niet te vergeten: het meest mannelijke drankje te proeven. Daarom hebben wij alvast 6 distilleerderijen op een rijtje gezet in één whisky roadtrip die zeker de moeite waard zijn.

Blair Athol Distillery

Het startpunt is de Blair Athol Distillery. Het is een van de oudste (en nog werkende) destilleerderijen in Schotland. Oorspronkelijk opgericht in 1798 door John Stewart en Robert Robertson. De distilleerderij heeft vele eigenaren gekend, maar is zijn kracht van de whisky nooit verloren.

De bekendste whisky van Blair Athol is een 12 jaar oude single malt whisky. Een zachte, diepe aroma met een sterk fruitige smaak en niet te vergeten een gladde afwerking. Zeer zeker de moeite waard om deze te proeven.

whisky roadtrip Schotland MAN MAN

Foto via: Blair Athol Distilleru

Talisker Distillery

Vanuit Blair Athol vertrek je naar de volgende distilleerderij Talisker. Deze bevindt zich op Isle of Skye en tevens de oudste distilleerderij van het eiland. Een unieke locatie gelegen aan de oevers van Loch Harport met een onvergetelijk uitzicht op de Cuillins bergen.

De whisky van Talisker kenmerkt zich door de aantrekkelijke smaak. De whisky heeft een zoete en volle smaak waardoor het soepel door je keel glijdt. Een whisky die je niet snel zult vergeten.

whisky roadtrip Schotland MAN MAN

Foto via: Talisker Distillery

Highland Park Distillery

Next stop: Highland Park. Een distilleerderij die zich op een bijzondere wijze onderscheidend maakt van alle andere distilleerderijen in Schotland. Een van de reden is de plek, Orkney, waar Highland Park zich heeft gevestigd. Hier maken namelijk de moderne nakomelingen van de Vikingen de whisky.

Met 220 jaar ervaring hebben ze behoorlijk wat skills en discipline kunnen opbouwen die ze inzetten bij het maken van de whisky. Wat de werkwijze en smaak zo bijzonder maakt, is de 5 Keystones productie: aromatisch veen, mouterij die op de grond ligt en met de hand omgeschept wordt, kersen eiken vaten, koele rijping en vat-harmonisatie.

whisky roadtrip Schotland MAN MAN

Foto via: Highland Park Distillery

Onze selectie whisky essentials voor échte mannen: 

 

The Macallan Distillery

De volgende in het rijtje is The Macallan distilleerderij. Opgericht in 1824 in het noordoosten van Schotland door Alexander Reid. Gevestigd boven de rivier Sprey, heeft het een landgoed van 150 hectare met Easter Elchies House als het hart van de distilleerderij.  Het bedrijf is aan de hand van de Six Pillars opgericht en is vandaag de dag nog steeds een kenmerk van The Macallan.

Vanaf het begin van de distilleerderij is er een obsessie met de kwaliteit van de whisky. Waardoor het een van ’s werelds geliefde en bekroonde single malt whisky’s zijn. Deze komen tot stand door het uitmuntende meesterschap van hout in combinatie met de geest.

whisky route Schotland MAN MAN

Foto via: The Macallan

The Balvenie Distillery

Alweer de een-na-laatste stop van deze toffe whisky roadtrip, The Balvanie Distillary. De distilleerderij bevindt zich net als the Macallan in het noordoosten van Schotland, in Speyside. In 1892 opgericht door William Grand in het verlaten Balvenie New House. Hier begon in 1893 de whisky productie.

Kenmerkend voor de whisky is de combinatie van natuurlijke alchemie en de menselijke ambacht. The Balvanie verbouwt nog steeds zijn eigen gerst en traditionele mouterij. Dat maakt de distilleerderij anders dan alle andere. De smaak van deze single malt whisky’s is vol, zacht met een lichte ondertoon van honingachtig karakter.

whisky route Schotland MAN MAN

Foto via: The Balvenie

The Glenlivit Distillery

Last but not least, The Glenlivit. Een distilleerderij die zich heeft gevestigd in een wild en afgelegen bergdal, de Livit-vallei. Vol met een historische achtergrond van drama en intriges. Zoals de naam Glenlivit, die de oprichter George Smith toegereikt kreeg van de koning. Of het feit dat het vanaf 1824 pas een legaal whisky mocht produceren, maar dit al ver voor die tijd werd gedaan.

De distilleerderij hanteert al 200 jaar dezelfde werkwijze van brouwen in lantaarnvormige koperen ketels.  Daarmee is ook gelijk het kenmerk van de distilleerderij benoemd. Hierdoor krijgt de whisky namelijk de unieke en klassieke fruitige stijl waar The Glenvilit bekend om staat.

whisky route Schotland MAN MAN

Foto via: The Glenlivit

Ben je geen whisky liefhebber maar heb je een grote liefde voor bier en reizen, sla dan de whisky roadtrip over en ga op een roadtrip door Amerika.