Whisky en foodpairing

Met goede whisky foodpairing zorg je ervoor dat de smaken van zowel je whisky als je eten versterkt worden. Uiteraard kan dit ook verkeerd gaan, waardoor de smaak van zowel je whisky als je hapjes niet tot hun recht komen. Wij geven je een aantal goede combinaties waardoor je het whisky pairen op de juiste manier doet.

Kaas

Je hebt heel veel verschillende soorten whisky’s, maar ook heel veel verschillende soorten kazen. Er is daarom niet één soort whiskey dat bij iedere kaas past. Er zijn gelukkig wel een aantal goede matches. Bij oude kaas kun je bijvoorbeeld een rokerige whisky drinken. De rokerige whiskey is een uitstekende combinatie met de wat aanwezigere kaassmaak zoals die van cheddar en blauwe kaas. Bij een harde kaas zoals een Emmentaler of een Manchego kun je uitstekend een rye whisky drinken. Bij de zachtere kazen zoals een brie of een camembert is de Ierse whiskey een uitstekende keuze. De keuze is reuze.

welke kaas eet je bij whisky

Noten

Ook noten zijn als hapje perfect te combineren met whisky. Dit is een populaire combinatie, omdat deze vaak bij de borrel in een bakje op tafel staan en het ontzettend lekker samengaat. Bij noten die wat zoeter van smaak zijn, zoals amandelen, kun je uitstekend een whisky met een wat meer uitgesproken smaak drinken, zoals een schotse Islay. Bij de noten die juist wat aanweziger zijn qua smaak zoals geroosterde walnoten past juist een bourbon weer beter om de balans te behouden.

Noten whisky

Vlees

Bij een goed stuk vlees is het belangrijk om de correcte whisky te nuttigen, en komt strikte whisky foodpairing goed van pas. Het is zonde om, vanwege een slechte combinatie, de whisky of het stuk vlees te laten staan, of het te nuttigen zonder ervan te genieten. Bij een goede steak kan je het beste een klassieke scotch drinken. Hierdoor krijgt de rokerigheid nog meer smaak. Bij zouter vlees of bij lamsvlees kun je het beste een whisky met een medium body drinken, zodat de combinatie niet te overheersend wordt.

Vlees whisky

Vis en sushi

Bij sashimi of sushi past een lichtere whisky uitstekend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schotse Lowlands. Bij een gerookte vis kun je het beste gaan voor een single-malt om de rokerige tonen van de vis er goed uit te laten komen. Meer trek in mosselen of oesters? Probeer dan eens een whisky met een medium-body om de perfecte combinatie te creëren.

Vis oesters avondeten

Fruit

Bij bepaalde fruitsoorten kan een whisky heerlijk zijn. Zo is bij een appel of een peer een jongere Schotse whisky heerlijk. Ook bij gedroogd fruit kan whisky heerlijk zijn. Probeer bij vijgen of dadels eens een tennessee-whisky.

fruitcombinatie sterke drank

Taart

Een stuk taart kan heerlijk zijn als dessert. Je verwacht het misschien niet, maar zo snobistisch als je het kan bedenken past er ook bij verschillende soorten taarten een ander soort whisky. Zo past bij de populaire cheesecake een tarwe- of graanwhisky, en benadrukt een rogge- of tennesee-whisky bij appeltaart de tinten van kaneel en vanille.

Appeltaart whiskey pairen

Slechte combinaties van voedsel en whisky

Er zijn een hapjes waarbij je whisky foodpairing beter niet kan doen. Zo kun je de whisky bij het happen van een burger of bij een bruin fruitmandje beter even overslaan, aldus kenners. Ook bij zuivel, pasta met rode saus en heel pittig eten kun je de whisky beter even laten voor wat het is. Soms kan een goede wijn dan een beter alternatief zijn.

Wil jij meer kennis vergaren omtrent deze mannelijke drank? Lees dan hoe whisky gemaakt wordt.