Fout in WhatsApp

Een grote lek in de online berichtendienst zorgde ervoor dat gebruikers van smartphones (zowel iOS als Android) konden worden afgeluisterd zonder dat zij het wisten. De mensen van WhatsApp kwamen er zelf begin mei achter dat er een fout zat in de applicatie. Afgelopen maandag, 10 dagen nadat het lek gevonden was, is het gelukkig gedicht. Vervolgens is er een security update uitgebracht voor de gebruikers van de applicatie.

whatsapp fout afluisteren veilig

Bellen via WhatsApp

De kwetsbaarheid zou in de belfunctie zitten van WhatsApp. De installatie van de spionagesoftware zou namelijk in deze functie terechtkomen. Makkelijk gezegd: de kwade software zou op de smartphone van een ander geïnstalleerd worden door die desbetreffende persoon via de online belfunctie te bellen. Dit werkte zelfs als de persoon het gesprek niet beantwoordde. Volgens de Financial Times is deze software ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf (genaamd NSO Group) dat zich specialiseert in spionagesoftware, om het vervolgens aan overheden te verkopen. De technici van WhatsApp konden de NSO Group identificeren aan de hand van de digitale voetafdruk die zij achterlieten in de software.

Het bedrijf wordt er tevens van beschuldigd bepaalde technieken te hebben geleverd aan partijen die mensenrechtenactivisten probeerden af te luisteren.