Een gezonde levensstijl is niet per se succesvol

Een veertig jaar durende studie, uitgevoerd door de University of Helsinki in Finland, heeft een bijzondere conclusie getrokken. De studie wijst uit dat mensen die minder dan drie weken per jaar vakantie nemen geneigd zijn om jong te sterven. Dit in tegenstelling tot mensen die meer dan drie weken per jaar van hun werk wegblijven. Professor Timo Strandberg van de University of Helsinki zegt dat een gezonde levensstijl niet (genoeg) compenseert voor al dat harde werken. Vakanties kunnen namelijk een goede manier zijn om stress te verminderen.

Ruim duizend mannen zijn het bewijs

De studie volgde vanaf de jaren ’70 maar liefst 1.222 mannen van middelbare leeftijd. Allen zijn ze geboren tussen 1919 en 1934 en hebben een verhoogd risico op hartziektes door factoren als hoge bloeddruk, roken of obesitas. De mannen werden in twee groepen verdeeld. Groep één moest gezond eten, sporten, stoppen met roken en een normaal gewicht behalen. De tweede groep was de controlegroep en kregen geen verdere adviezen.

wetenschap gezonde leefstijl MAN MAN

Er waren twee opvallende uitkomsten na afloop van het onderzoek. De eerste groep, die gezond moest gaan leven, kreeg dus extra advies. Wanneer dit advies hen niet hielp, kregen zij medicijnen om bloeddruk en vetopname tegen te gaan. Deze medicijnen zorgden echter voor een verhoogde kans op sterven in vergelijking met de controlegroep. Ook werd er ontdekt dat mannen die minder dan drie weken vakantie namen per jaar, meer kans hadden om te sterven. En wel met maar liefst 37%. Terwijl de mannen die meer dan drie weken vakantie opnamen langer te leven hebben.

Een wijze les van de wetenschap

Al met al kan er volgens de onderzoekers geconcludeerd worden dat eens goed moet gaan nadenken over je ‘rusttijd’ in leven. Sport je veel, maar gaat dit ten koste van jezelf en je lazy-time? Deel dan je sportschema opnieuw in. Niet te vergeten, neem een dag of twee vrij wanneer je ziek bent. Dit helpt je herstellen en kan bovendien je leven verlengen. Is je partner ook al een eeuwigheid aan het klagen over een vakantie? Geef dan toe want wellicht is het dan hoog tijd om er even tussenuit te knijpen voor totale ontspanning.