Waarom genoeg dagen vakantie zo belangrijk is

Het was al langer bekend, maar het wordt nogmaals bevestigd: vakantie is essentieel voor ontspanning. Ontspanning is niet zomaar te realiseren, uit onderzoek blijkt duidelijk dat het een minimaal aantal dagen vakantie vereist om daadwerkelijk ontspannen te zijn. Een onderzoek uit Journal of Happiness Studies, aangehaald in een artikel in The New York Times van psycholoog Richard Friedman, verklaart dit. Je zou minstens acht dagen nodig hebben om lichamelijk en mentaal helemaal de oude te worden.

hoe lang je op vakantie moet voor ultieme ontspanning MAN-MAN 3

Het onderzoek naar de goede lengte van een vakantie

Voor het onderzoek werden 58 mensen die op een vakantie van minstens twee weken gingen aan de tand gevoeld. Voor, na en tijdens hun trip kregen deze mensen een aantal vragen. Het ging om vragen als ‘hoe was je stemming vandaag?’ en ‘hoe gespannen voel je je vandaag?’. Uit de resultaten kon worden geconcludeerd dat de gezondheid en het welzijn toeneemt gedurende de eerste vier dagen van vakantie. Een nog grotere stijging ontstond tijdens de vierde en achtste vakantiedag.

De piek van deze toename ligt op de achtste dag. De onderzoekers citeren andere studies die stellen “dat het wat tijd kost om tot rust te komen na een stressvolle werkperiode en te acclimatiseren op vakantie”. De vergelijking wordt getrokken met wanneer je na een lange, stressvolle dag thuiskomt en je nog geen slaap kunt vatten. Je bent nog te ‘druk’ in je hoofd, afschakelen is dus essentieel.

Ontspanning kun je dus niet forceren, het is een proces waar je naartoe dient te werken. Laat je dus vooral niets wijsmaken door mensen die veel yoga beoefenen en zweren iedere dag ontspannen te zijn. Dat is een bewering die je vanaf nu dus keihard, onderbouwd kunt ontkrachten.

hoe lang je op vakantie moet voor ultieme ontspanning MAN-MAN 2

Zorg dat jouw vakantie in de toekomst écht ontspanning is

Met deze informatie in het achterhoofd raden we dus iedereen aan om in het vervolg minstens acht dagen vakantie te gaan vieren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je met een minimale portie stress weer terug naar huis keert, terwijl die niet nodig had hoeven zijn. Daarnaast heeft vakantie niet alleen ontspanning als voordeel, het is wetenschappelijk bewezen dat we enorm veel baat hebben bij het vieren van een welverdiende vakantie.