Misschien heb je al oordopjes en een stressbal aangeschaft, maar je kan veel meer aan je werkplek toevoegen om je productiviteit te verhogen.

Een goede stoel

We hopen voor je dat je baas dit al heeft geregeld, maar als dit niet zo is, is het belangrijk hem/haar duidelijk te maken dat dit toch echt nodig is. Tegenwoordig zit je bij het merendeel van de banen de hele dag achter de computer. Een goede stoel is daarom van essentieel belang. Het zorgt ervoor dat jij rechtop kunt blijven zitten. Een goede houding voorkomt dat er spieren zijn die overbelast worden en daaruit voortvloeiende klachten. Het leidt je natuurlijk af wanneer je de hele tijd moet gaan verzitten omdat je last hebt van je spieren. Het allerbeste zou een verstelbaar bureau voor staand werk zijn.

Planten

Breng de natuur mee naar je kantoor. Uit onderzoek is gebleken dat personen die naar afbeeldingen van de natuur keken sneller herstelden van een vermoeidheid. Na het zien van deze foto’s konden ze zich ook beter concentreren. Een plant op je bureau is dus een goed begin naar een verhoogde productiviteit.

upgrade-desk-manman

De juiste hoogte

Zorg dat je stoel op de juiste hoogte staat. Dit geldt ook voor je beeldscherm. Heb je na een dag werken last van je nek? Dan staat een van deze twee waarschijnlijk niet goed afgesteld. Dit kun je heel simpel bepalen. Plak een papiertje in het midden van je beeldscherm, op 2/3 deel. Pas nu je stoel zo aan dat je ogen precies op de hoogte van het papiertje zitten en dan heb je de juiste hoogte.

Voldoende pauzes

Geen mens kan 8 uur achter elkaar productief bezig zijn. Een korte pauze doet wonderen. Laat je werk even voor wat het is, neem een bak koffie, ga buiten een rondje lopen en je kan er weer even tegenaan. Wanneer je merkt dat je concentratie af zwakt, neem dan even een korte pauze van vijf of tien minuten. Je verspilt veel meer tijd met doorwerken terwijl je je niet kunt concentreren.

upgrade-werkplek-manman

Licht

Het juiste licht voorkomt dat je ogen droog en moe worden. Zorg dat je lampen naast je beeldscherm hebt staan en dan zo min mogelijk van bovenaf. Wanneer je kantoor uit ramen bestaat en er al voldoende licht van buiten komt is dit natuurlijk perfect.

Rommelig of opgeruimd?

Dit hangt af van de persoon en de baan. Voor een persoon uit de creatieve industrie zal een rommelig ogend bureau waarschijnlijk beter werken, want dit stimuleert creativiteit. Terwijl een opgeruimd bureau goed gedrag bevordert.

En wanneer je dan je productiviteit zo verhoogd hebt, kun je je werkweek eindigen op donderdag. Mooi meegenomen.