Kies kwalitatieve wijnen die je lekker vindt

Laten we beginnen bij het begin; je moet natuurlijk te allen tijde wijnen uitkiezen die je zelf lekker vindt. Houd je bij het kiezen geen rekening met je persoonlijke smaak, dan zit je er in the end zelf ook mee. Daarnaast kunnen we je een goede tip geven. Ga in plaats van de supermarkt eens langs een specialist, hier krijg je meer kwalitatieve exclusieve wijnen voor je geld én goed advies. Naast je eigen smaak hebben wij alvast wat klassieke combinaties voor je op een rij gezet!

1. Oesters met champagne

De eerste gang moet natuurlijk licht en smakelijk zijn. De perfecte optie hiervoor zijn oesters, en die combineer je natuurlijk met een goede champagne. Het mineralige karakter van bijvoorbeeld de Maison Aubry Champagne brut past namelijk precies bij de zilte oesters. Plus: een avond met champagne wordt zonder twijfel een memorabele avond.

 

2. Voorgerechten met gerookte zalm

Ah, zalm is altijd goed. Vette vissoorten hebben een klein botertje in de wijn nodig. Hierbij kan je denken aan een Bourgogne chardonnay, bijvoorbeeld de klassieke smaak van Laurent Ponsot Bourgogne blanc ‘Cuvée du Perce-neige’ 2018. Over zijn strijd met de meesterwijnvervalser Rudi Kurniawan is zelfs een documentaire gemaakt: Sour Grapes. Hij maakt zijn wijnen samen met zijn zoons en door de ontwikkeling van een eigen synthetische kurk heb je nooit meer kurk in je wijnen.

Foto Instagram: Best of Wines

 

3. Wildgerechten

Iedereen heeft (als het goed is) wel één of meer gerechten met wild als sterspeler tijdens kerst. De wat stevigere wijnen gaan hier perfect mee samen, en deze jongens worden ook wel Super Tuscans genoemd. Dit zijn Toscaanse wijnen van hoge kwaliteit die van Franse druivenrassen zijn gemaakt, en om die reden buiten de officiële DOCG wijnwetgeving vallen. Mocht je nou iets meer te besteden hebben, dan kan je voor de Le Macchiole Messorio uit 2014 gaan. Het ietwat meer bescheiden broertje is de Le Macchiole Bolheri Rosso uit 2019. Deze wijnen gaan meer dan goed samen met je wildgerechten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Meat Box (@themeatboxnz)

 

4. Gourmetten

Even een kleine tip voordat we ons richting de perfecte fles wijn voor naast jouw gourmetstel bewegen; pas op dat je wijnfles niet te dichtbij het gourmetstel in kwestie staat. Warme wijn wordt namelijk zelden gewaardeerd. Wat je dan het beste kunt drinken? Je kan bijvoorbeeld denken aan een Spaanse tempranillo, zoals die van Bodegas Hacienda Monasterio uit 2018. Deze stevige rode wijn, met genoeg zuren en frisheid om niet te zwaar te worden, kan je namelijk ook wat koeler drinken.

Best of Wines wijnen kerst
Foto Instagram: Best of Wines

5. Dessertwijn

En dan komen we alweer bij de meest belangrijke gang van het kerstdiner aan; het dessert. Hier hoort natuurlijk een mooie dessertwijn bij. Dan kan je natuurlijk voor een flesje Sauternes gaan, maar er is ook een goede dessertwijn voor de mensen die niet zó diep in de buidel willen tasten. Dit is namelijk de dessertwijn uit Rivesaltes. Deze versterkte rode wijnen gaan perfect samen met chocoladedesserts of bijvoorbeeld kaasplanken.