Wanneer gaat een kind tanden wisselen?

Het moment waarop je kinderen hun tanden wisselen, verschilt per persoon. Vanaf vijf of zes jaar kan het gebeuren. Het begint eerst met de grote kiezen. Het kan zijn dat je kind er niet zoveel van merkt wanneer de eerste kies doorkomt, omdat deze achter zijn melktand groeit. Nadat de blijvende kiezen door zijn gebroken, zullen de voorste snijtanden volgen. Dit gebeurt op een leeftijd van zes tot acht jaar. De buitenste snijtanden en hoektanden wisselen op het moment dat je kiddo tussen de zeven en de negen jaar oud is. Daarna gaan de eerste kleine kiezen vallen. De eerste kleine kiezen zullen volgen wanneer je kind tussen de 9 en de 11 is en de rest van de kleine kiezen volgen wanneer ze 11 of 12 jaar oud zijn.

 

Van een melkgebit tot een blijvend gebit

Het kan gebeuren dat je kind zijn gebit zich anders ontwikkeld dan gebruikelijk. Dit hoeft niet meteen een zorg te zijn, want er zullen altijd verschillen zijn in ontwikkeling. Toch zijn er bepaalde momenten waarop je bij de tandarts kan aanbellen. Bijvoorbeeld wanneer de kiezen van je kind op achtjarige leeftijd nog niet zijn doorgekomen. Wanneer dan een half jaar verschil zit tussen het wisselen van de linkerkant van je kaak en de rechterkant of wanneer er een nieuwe tand groeit zonder dat de melktand uit de mond valt. Bij kiezen is dit gebruikelijk, maar bij tanden niet.

Komt dit artikel iets te vroeg voor je en zijn de melktanden van je kinderen nog niet uitgegroeid? Dan heb je misschien meer aan het artikel waarin we uitleggen wanneer een baby leert lopen of praten.